Aktuális

Védőoltás nélkül nem mehettek óvodába – kiborultak a szülők

Az óvoda által elutasított kislány édesanyja az ombudsmanhoz fordult. A jelentés szerint aggályos, hogy hiányzó védőoltásai miatt nem vették fel a gyereket az oviba.

Az Országos Epidemiológiai Központ előírásai szerint csak a megfelelő védőoltásokkal rendelkező gyerekek vehetők fel az óvodákba, illetve az iskolákba. Egy szombathelyi kislányt éppen azért nem vettek fel az óvodába, mert hiányoztak az oltásai. Az édesanyja saját bevallása szerint nem oltásellenes, a két nagyobb gyermekének be is adatott minden védőoltást, a legkisebb gyerek azonban annyira rosszul  reagált az első védőoltására, hogy többé nem engedte oltani – számolt be róla a Tények.

Miután a kislányt elutasította az óvoda, az anya az alkotmánybírósághoz fordult. Az eset kapcsán kiadott ombudsmani jelentés szerint alapjogi szempontból kifogásolható, ha az óvodába azért nem vesznek fel egy gyereket, mert nincsenek meg a kötelező védőoltásai, akár egészségügyi okokból, akár pedig azért, mert a szülő oltásellenes.

A hírműsornak nyilatkozott Bokány Lajos, a Nebáncsvirág Egyesület elnöke, aki azt mondta: nem tudnak olyanról, hogy járványok alakultak volna ki amiatt, hogy védőoltással nem rendelkező gyerekek jártak közösségbe.

Jelinek Benjamin háziorvos szerint azonban a járvány lehetősége annál nagyobb, minél több  a be nem oltott gyerek, és a kórokozók mutálódása miatt akár olyan gyerekek is megbetegedhetnek, akik megkapták a védőoltásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top