Aktuális

Ezeket a szúnyog- és kullancsriasztókat kerüld!

21 szúnyog- és kullancsriasztót tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A vizsgálat alapján arra a következtetésre jutottak, nem árt némely termékkel óvatosan bánni, mert nagyobb mennyiségben használva ártalmas lehet az egészségre.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a huszonegy bevizsgált rovarriasztó között hetet talált, amelyek tartalmazzák a DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) hatóanyagot. A DEET nagyobb mennyiségben használva az egészségre veszélyes lehet.

A DEET-hez hasonló, de újabb fejlesztésű és kevesebb problémát okozó a pikaridin, amelynek használata jelenti a legkisebb egészségügyi kockázatot. Pikaridint öt rovarriasztó termékben talált a TVE.

A teszt során hat termékben mutattak ki természetes eredetű, az eukaliptuszban is megtalálható vegyületet, a P-mentán-3,8-diolt. A hatóanyag az erre érzékenyeknél allergén reakciót válthat ki, ugyanakkor azok számára, akik nem érzékenyek rá, mindenképpen jó választás lehet. Egy szúnyog- és kullancsriasztó pedig csak növényi illóolajokat tartalmazott, amely szintén kiválthat allergiás tünetet, és hatékonysága is valamivel alacsonyabb az előbbi termékeknél.

A TVE a huszonegyből 13 terméket értékelt 13 pontra, és ezek használatát ajánlják a leginkább a szúnyogok és kullancsok elleni védekezéshez. Jó hír, hogy az olcsóbb és a közepes árkategóriában is találtak megfelelő szúnyogriasztót, ugyanakkor a drágábbak között is előfordul olyan termék, amit jobb kerülni.

Olvasd el a teljes tesztet, nézd meg, melyek a vásárlásra leginkább ajánlott szúnyog– és kullancsriasztó termékek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top