Aktuális

Életveszélyes kávéscsészéket tiltottak be – ne használd ezeket!

Kínai eredetű kávéscsészéket vontak ki a forgalomból, a rendszeres használat során ugyanis a csészékből az egészségre veszélyes mennyiségű kobalt oldódhat ki. A magyarországi forgalmazó, a Möbelix a termékek árát vásárlóinak visszatéríti.

A kínai eredetű kávéscsészét az osztrák hatóság vonta ki a forgalomból, miután az Európai Unió gyorsvészjelző (RASFF) rendszerén riasztás érkezett, hogy a csészékből azok használata során kobalt oldódhat ki. A kávéscsészéket Magyarországon az MMXH Lakberendezési Kft. (Möbelix) áruházaiban forgalmazták. A Möbelix kéri vásárlóit, minél előbb vigyék vissza a terméket, az árát pedig természetesen visszatérítik számukra.

Ezt a típusú kávéscsészét ne használd

  • neve: Gustel
  • űrtartalma: 210 ml
  • tétel azonosítója: L ZDZX5
  • a riasztás szerinti cikkszáma: 82490203
Ezeket a kávés csészéket ne használd, veszélyes az egészségre

Ezért veszélyes a csészékből kioldódó kobalt

A kobalt nyomelem, a B12-vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, ugyanakkor nagyobb mennyiségben, rákkeltő hatása miatt az egészségre veszélyes. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobaltot és kobaltvegyületek csoportját lehetséges emberi rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be.

A forgalomból kivont kávéscsészékből az osztrák hatóság mérései szerint mintegy hússzoros mennyiségű kobalt oldódott ki, amely rendszeres használat mellett ártalmas lehet az egészségre.

(NÉBIH)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top