Aktuális

Sosem volt még ennyire meleg a bolygón

Bár nálunk most szokatlanul hűvös az időjárás, az amerikai éghajlatkutató központ szerint még sosem volt ennyire magas az átlaghőmérséklet a Földön.

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Központ (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) adatai szerint bolygónk felszínén – szárazföldön és a vízfelszínen egyaránt – átlagosan több, mint 1,1 Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet a 20. században mért, közel 14 fokos átlagnál. Ez az eddigi legmagasabb átlaghőmérséklet, amit április hónap során mértek az adatok rögzítésének kezdete, vagyis 1880 óta. Ez az érték közel 0,3 fokkal haladta meg a 2010-ben mért eddigi rekordot.

Az év ezen időszakához képest a Föld felszíni átlaghőmérséklete 1,13 fokkal haladta meg a 20. század átlagát. A január–áprilisi időszakban szintén ez volt a legmagasabb átlaghőmérséklet 1880 óta.

Az alábbi térképen is látható, hogy mennyire súlyos a helyzet. A fehérrel jelölt területeken az átlaghoz közeli értékeket mértek, azonban ami rózsaszín vagy piros, ott az átlagosnál melegebb volt az elmúlt negyed év során.

A legsötétebb piros szín hőmérsékleti rekordot jelent, az ábra 2016 áprilisi adatokat tartalmaz (Kép: NOAA.gov)
A legsötétebb piros szín hőmérsékleti rekordot jelent, az ábra 2016 áprilisi adatokat tartalmaz – Kép: NOAA.gov

Ráadásul egymás után dőlnek meg a havi hőmérsékleti rekordok is: áprilisban már zsinórban a 12. olyan hónapot köszönthettük, amikor az átlagnál melegebb volt a bolygón. Vagyis az elmúlt 12 hónap során minden egyes hónapban új hőmérsékleti rekord született.

Kíváncsian várjuk, mit fog erre reagálni az amerikai republikánus elnökjelölt, Donald Trump, aki büszkén tagadja a globális felmelegedés tényét, dacára a jelenség létezését alátámasztó tudományos bizonyítékoknak.

További cikkek a globális felmelegedésről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top