Aktuális

Angol érettségi 2016: Vásárlói levél, Szent György és óvodai szökés is szerepelt a vizsgán

A magyar és a történelem után ma az angol érettségi volt soron. Már azt is tudni, hogy milyen témájú szövegek szerepeltek a feladatok között.

Amit a 2016-os angol érettségi feladatairól tudni lehet:

Az Eduline-ra már kikerült néhány információ a feladatokról. Összegyűjtöttük őket:

Olvasott szöveg értés

Erre a feladattípusra 60 percük volt a diákoknak. 4 szöveget kellett elolvasniuk és értelmezniük. A szövegek a következő témákról szóltak:

  • Az első feladatban egy vásárlói levél szerepel
  • A második szöveg egy amerikai meteorológussal készített interjú
  • A harmadik szöveg egy vicces óvodai szökés történetét meséli el
  • A negyedik szöveg egy férfiról szól, aki feladta magát postán egy csomagban, hogy spóroljon az útiköltségen.

Nyelvhelyesség:

Erre a feladattípusra 30 percük van az érettségizőknek. 3 szöveg segítségével mérik, a nyelvtani tudásukat.

  • Az első szöveg Anglia védőszentjéről, Szent Györgyről szólt
  • A második a krími háborúban a katonákat hősiesen ápoló nővérről, Florence Nightingale-ről
  • A harmadik egy filozófia vizsgáról szóló anekdota

Íráskészség

Ebben a részben a diákoknak 2 levelet kell megírniuk egy óra alatt. Az első levélben idén egy “angol ismerősüknek” kellett megköszönniük a színházi meghívást, a másodikban pedig egy nagy dilemma előtt álló amerikai barátnak kellett tanácsokat adni a megadott instrukciók alapján.

Az angol érettségiről

Az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll.  Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perc időtartamú, a második rész, a nyelvhelyesség feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces hallott szöveg értése vizsgaösszetevő következik, majd végül az íráskészség 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, de a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, de a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható.

Emelt- és középszinten is független egymástól az egyes vizsgaösszetevők értékelése, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

 Tudj meg még többet az érettségiről az NLCafén:

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top