Aktuális

Történelem érettségi, 2016: Felvilágosodás, Károly Róbert, Mária Terézia – itt vannak a témakörök

Az érettségik harmadik napján a történelemírásbeliket tartották országszerte a középiskolákban. A feladatok igazán sokszínűek voltak. Az NLCafénak nyilatkozó szaktanár szerint vannak olyan témakörök, amelyekben nehéz jó kérdést feltenni. Végigkövettük az eseményeket.

Véget ért a történelem érettségi

Véget ért a középszintű történelem érettségi. Az emelt szinten érettségizők délig írhatják a vizsgát. Délután jelentkezünk a feladatok részleteivel.

 

Nem a lexikális tudáson van a hangsúly

A történelem érettségi 180 perces, tehát 11 óráig írhatják a diákok, de van, aki már majdnem fél órával előbb befejezte. Az Eduline egyik olvasója másra számított. “Nem volt annyira nehéz, inkább gondolkodós volt. És engem meglepett, hogy mennyire nem a lexikális történelmi tudást várták el. Sokkal inkább olyan témákba nyúlt, amit egyáltalán nem, vagy csak érintőlegesen tanultunk. Mint pl. az iszlámos vagy a cigányságot érintő kérdések. Teljesen másra számítottam, és szomorú vagyok, mert rengeteget tanultam” – írta Máté a portálnak.

Izgalmas kérdések is vannak a töriérettségiben

Repárszky Ildikó, a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium vezetőtanára beszélt az NLCafénak az idei történelem érettségiről, szerinte a témakörökben nincs semmi különös, ez mind benne van a megadott témajegyzékben, ezekből tudták az érettségizők, hogy kell készülniük.

Azonban vannak olyan témák, ahol érdekesek lehetnek a hozzárendelt kérdések is, amelyeket még nem ismerünk. Ilyen például Magyarország második világháborús szereplése, ezzel kapcsolatban ezer dolgot lehet kérdezni, de meglepő lenne lenne, ha például a német megszállással kapcsolatban tettek volna fel kérdést, amely megítélése más a mértékadó történészek és más a hivatalos “nemzeti emlékezet” szerint. A Kádár-kori témában a cigányság helyzete is izgalmas, itt nem könnyű jó kérdéseket feltenni, kíváncsian várjuk a pontos feladatot.

A dualizmus korának nemzetiségi viszonyainál érdekes, hogy milyen forrásokat jelölnek meg, és mit vár majd a megoldókulcs a diákoktól.

Esszé az Erdélyi fejedelemségről, Károly Róbertről vagy Mária Teréziáról

A történelem érettségi második felében egy egyetemes és két magyar történelemhez kapcsolódó esszét kell írniuk a vizsgázóknak.

Az egyetemesen belül lehetett választani egy felvilágosodásról, illetve a Sztálin-éráról szóló feladatot.

A magyar történelemnél egy hosszút és egy rövidet kell választani. Ezek közt van az Erdélyi Fejedelemségről, Károly Róbertről, az 1848–49-es szabadságharcról, vagy épp Mária Terézia koráról szóló feladat.

A 20. századot a magyar történelem szekcióban a Rákosi-korszakhoz és Bethlen István miniszterelnökségéhez kapcsolódó feladat képviseli – írja az Eduline.

Athéni demokrácia, iszlám vallás, államalapítás és a Rákóczi-szabadságharc…

Igazán sokrétű feladatok várták a diákokat az érettségi feladatsor első részében. Foglalkozniuk kell az athéni demokráciával és az iszlám vallással is. A magyar történelemből az első feladat az államalapításhoz kötődik, később a Rákóczi-szabadságharc, a dualizmus korának etnikai viszonyai, az ország II. világháborúban betöltött szerepe, a Kádár-korszak és a magyarországi cigányság helyzete kapott helyet.

Egyetemes történelemből a nagy földrajzi felfedezések időszakáról kell kérdéseket megválaszolniuk, de szerepelnek még az ipari forradalmak, az I. világháború szövetségi rendszerére vonatkozó kérdések, valamint a fejlődő országok jelenlegi problémáira vonatkozó kérdések is. A rövid választ igénylő kérdésekből összesen 12 darab van.

Így készültek a diákok a történelemérettségire

Az Instagramon kutakodva jól látszik, hogy a diákok egy része még tegnap este is a történelemjegyzeteit bújta, hogy biztosan minden rendben legyen a mai érettségin. Néhányan annyi szünetet azért tartottak, hogy dokumentálják a készülődést:

#történelem #tanulasezerrel #holnap #érettségi ????????

@viviensentericz által közzétett fénykép,

 

#gyeretöri #history #érettségi #holnap

Frida Pataki (@fridapataki) által közzétett fénykép,

 

A középszintű történelemérettségiről

A középszintű  történelemírásbeli 180 percig tart. Két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő részt, valamint egy kifejtendő válaszokat igénylő kérdéssort kell megoldaniuk a diákoknak. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszés szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és a megoldásuk sorrendjét is meghatározhatják. 

A történelem érettségi írásbeli feladatsora mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adja. 

Szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít. 

Az emelt szintű történelemérettségiről

Az emelt szintű írásbeli vizsga 240 percig tart. Szintén két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő, valamint szöveges kifejtendő feladatok megoldásából. A vizsgázók először az I. feladatlapot oldják meg. A dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki és oldják meg a II. feladatlapot. Az írásbeli feladatsor megoszlása hasonló a középszinthez és a segédeszközök is megegyeznek. 

A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top