Aktuális

Nincs többé mentolos cigi

Szereted az ízesített dohányt? Van egy rossz hírünk: 2020-tól már nem vásárolhatsz belőle. Ezen kívül más változásokra is számítaniuk kell a dohányosoknak.

Lengyelország, valamint a Philip Morris International és a British American Tobacco dohányipari vállalat megtámadta a dohánytermékekről szóló uniós irányelv rendelkezéseit, de az Európai Unió bírósága jogszerűnek ítélte azokat. Így nem elég, hogy 2017-től nő a cigi ára, de nagy változásokra is számíthatnak a dohányosok, sőt azok is, akik csak elektromos cigarettát szívnak.

 Az irányelv előírja, hogy minden cigarettacsomag felületének 65 százalékán fényképes egészségügyi figyelmeztetést kell elhelyezni, valamint betiltja a jellegzetes ízt adó, ezáltal a cigarettát vagy a sodrásra szánt dohányt a fiatalok számára vonzóbbá tevő ízesítéseket és a 20 szálnál kevesebbet tartalmazó csomagok forgalmazását. A mentolos ízesítés 2020-ban szűnik meg.

Szerdai ítéletében a luxemburgi törvényszék megerősítette az irányelv érvényességét és megállapította, hogy a bíróságon megtámadott rendelkezések célja, hogy védjék a fogyasztókat a dohányzáshoz kötődő kockázatokkal szemben, és ezek nem lépik túl a célkitűzés megvalósításához szükséges mértéket.

Tizennégy évvel az előző irányelv bevezetése után még mindig a dohányzás a legfőbb megelőzhető halálok az Európai Unióban. Az évek óta zajló dohányzásellenes lépéseknek köszönhetően a dohányzók aránya (a 2002-ben 15 tagállamból álló unióban) 40 százalékról (a 2015-ben 28 tagú unióban) 26 százalékra csökkent.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top