Aktuális

Érettségi 2016: a magyarírásbelikkel befejeződtek az első vizsgák

Mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról. A magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgával kezdődött az idei tanév érettségi időszaka. Cikkünkben folyamatosan követtük az eseményeket.

Délután jövünk a mai magyar érettségi megoldásaival

Délután nálunk is megnézheted a mai magyar érettségi megoldásait! A felkért tanárok már dolgoznak rajta. Addig nézzétek meg a képgalériánkat: így érettségiztünk régen.

Véget értek mára az érettségi vizsgák

Mivel a magyar érettségi írásbeli feladataira 240 percet kaptak a diákok és reggel nyolckor kezdték, délben fejeződtek be a mai vizsgák.

MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

Korrekt az idei középszintű magyar érettségi

Az Eduline.hu-nak nyilatkozó magyartanár szerint a szövegértési feladatlapon található Moravcsik Gyula-írás a papiruszokról nem volt túl nehéz. A szövegalkotási feladatok közül pedig szerinte az érvelő fogalmazást választják idén is a legtöbben, de Tamási Áron novellája és a Vörösmarty–Illyés összehasonlító elemzés is jól megírható.

MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

Ennyien érettségiznek idén magyarból

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 1161 helyszínen 74 662 vizsgázó, emelt szinten 51 helyszínen 1868 vizsgázó tesz érettségit.

MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

Csoóri Sándor, Tamási Áron, Vörösmarty Mihály és Illyés Gyula a magyar érettségi második felében

A szövegértés után a szövegalkotási feladatok kezdődtek 9 órakor a középszintű magyar érettségin.

Itt három feladat közül választhattak a diákok:

  • Érvelés: részlet Csoóri Sándor Nomád naplójából
  • Műértelmezés: Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellája
  • Összehasonlító elemzés: Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című művének összehasonlítása

Erre a feladatra 180 perc áll az érettségizők rendelkezésére. 500–1500 szó terjedelemben kell kidolgozni a választott témát.

MTI Fotó: Mohai Balázs
MTI Fotó: Mohai Balázs

Szövegértés: A papiruszok világából

Moravcsik Gyula: A papiruszok világából című könyvének egy részét kell értelmezniük a diákoknak a magyar érettségi szövegértés részében. A könyv az ókori szövegekről szól, Moravcsik a fennmaradásuk körülményeit vizsgálja benne az 1942-ben megjelent könyvben. Erre a feladatra 60 percet kaptak az érettségizők.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Elkezdődött az írásbeli érettségi

Két feladatlapot kell kitölteniük a vizsgázóknak a magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelin. A vizsga 240 percig tart. A szövegértési feladatokra 60 percet, a szövegalkotási feladatokra pedig 180 percet kapnak. Először a szövegértést oldják meg tanulók és a feladatlapok beadása után kezdhetik meg a szövegalkotást.

Az érettségi szövegértési feladat esszé, ismeretterjesztő tanulmány vagy publicisztikai mű részlete is lehet. Általában kérdésre kell válaszolniuk a vizsgázóknak vagy válaszvariációk között dönthetnek. A szövegalkotásnál a diákok három eltérő feladatból választhatnak egyet. A megoldások elvárható terjedelme 500–1500 szó.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A tantárgyakból az emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. Az írásbeli egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A három szövegalkotási feladat különböző témákról önálló szöveg alkotását írja elő.

Az írásbeli feladatokhoz lehet helyesírási szótárt használni, vizsgacsoportonként legalább négy példányt kapnak a diákok. Az érettségik kedden a matematikaírásbelikkel folytatódnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top