Aktuális

Atomkatasztrófától tartanak Belgiumban

Minden háztartás jódtablettákat kap Belgiumban, így készülnek fel egy esetleges atomkatasztrófára.

Maggie De Block egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a megelőző intézkedés keretében nemcsak az atomerőművek közelében lakók kapnak jódtablettát, hanem az egész ország valamennyi lakosának adnak a készítményből. A jód ugyanis a pajzsmirigyet védi a radioaktivitással szemben – magyarázta.

Az intézkedés a reaktorok 100 kilométeres körzetére vonatkozik, s figyelembe veszi a szomszédos országok határ menti atomerőműveit, azok 100 kilométeres körzetét, az ott élő belgákat is – ezért kap majd az ország összes lakosa jódot. Jelenleg ilyen megelőző intézkedések csak az atomerőművek 20 kilométeres körzetében élőkre vonatkoznak.

Ezt a lépést eredetileg a 2011-es fukusimai erőműbaleset után javasolta az akkori belga kormány belügyminisztere, Annemie Turtelboom, mondván: a Japánban történt katasztrófa rámutatott, milyen fontosak a lakosság lehető legszélesebb körét érintő megelőző védelmi intézkedések.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top