Aktuális

Mától ballagás, hétfőn pedig már érettségi

Pénteken és szombaton ballagnak a középiskolák végzős diákjai. Az idei érettségi vizsgák május 2-án, hétfőn a magyar írásbelivel kezdődnek, és június 24-én a középfokú szóbeli vizsgákkal zárulnak. De honnan ered a ballagás szokása? A cikkből ezt is megtudhatjuk.

A ballagás kifejezés a latin eredetű valetans, azaz búcsúzó szóból, maga a szokás pedig a felvidéki Selmecbányáról ered, ahol már az 1870-es években az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák című dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól. A Jeles napok szerint a 20. század elejére már az egész ország területén és minden iskolatípusban elterjedt a ballagás.

Hamarosan a szerenádozás is rendkívül népszerű szokássá vált, a diákok így köszöntötték és búcsúztak el tanáraiktól a ballagás előtti éjszakán. A megható szerenádozás természetesen manapság sem maradhat el.

Hétfőn kezdődnek az érettségi vizsgák

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint május 2. és június 24. között 1161 helyszínen zajlanak majd az érettségi vizsgák. Hétfőtől közel 112 ezer diák számol be a középiskolai évek alatt megszerzett tudásáról.

A 2016-ban érettségizők közül 76 ezer diák szerezhet érettségi bizonyítványt középszinten, míg a többiek legalább egy tantárgyból emelt szinten érettségiznek. Rajtuk kívül – a vizsgarendszer által nyújtott lehetőségekkel élve – mintegy 36 ezren tesznek legalább egy tárgyból valamilyen fajta érettségit.
    Az írásbeli érettségi vizsgák május 2-ától május 24-éig zajlanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 2. és június 9. között, a középszintű szóbeli vizsgákat pedig június 13. és június 24. között bonyolítják le a középiskolákban.

Pénteken ballagnak a középiskolás diákok, hétfőn a magyar írásbelivel kezdődik az idei érettségi

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top