Aktuális

Így él a menekültek nagymamája

Egy Idomeni városában élő 82 éves asszony megnyitotta otthonát a migránsok előtt: főz, mos rájuk, néhányukat be is fogadta.

A migránsválságról elhíresült görög határvárosban, Idomeniben élő Panajota Vaszileiadut szomszédai a menekültek nagymamájaként emlegetik. Miután északi szomszédja lezárta a Görögországgal közös határszakaszt, ő megnyitotta otthonát a görög oldalon maradtak előtt. “Sajtos rétest csináltam, tojást sütöttem vagy szendvicset készítettem” – mesél Panajota az UNHCR stábjának arról, miként kezdte segíteni a hozzá bekopogtatókat – írja a nol.hu.

Így él a menekültek Nagymamája

Mostanra híre ment a “Mama” – ahogy a menekültek nevezik – vendégszeretetének: van, aki csak ebédre vagy egy zuhanyra ugrik be hozzá, mások napokat, heteket töltenek a házában. Azt mondja, már a menekültek jelentik neki a családot.

“Olyan, mintha az anyánk lenne. Nagyon szeretjük. Úgy bánik velünk, mintha a gyermekei lennénk” – mondja Madzsid, aki Szíria északkeleti részéből menekült el, most pedig Panajota Vaszileiadunál lakik.

Az idős asszony szülőfaluja a világháborúban pusztult el, ezért átérzi a migránsok szenvedéseit – hétéves volt, amikor a családjával üres kézzel menekülniük kellett onnan. Ma pedig 450 eurós (140 ezer forint) nyugdíjának nagy részét a menekültekre költi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top