Aktuális

Újabb súlyos járvány terjed Brazíliában

Brazíliában eddig mintegy 91 ezer Zika-fertőzéses esetet jelentettek, közben pedig a tavalyi évhez képest erősödött a chikungunya-járvány is – közölte a brazil egészségügyi tárca.

“Az első járványügyi jelentés 91 387 valószínű megbetegedést tartalmaz Brazília összes szövetségi államára vonatkozóan január 3-tól  április 2-ig bezárólag” – közölte a minisztérium. Így 100 ezer lakosra 44,7 megbetegedés jutott.

A járvány tavaly októberi azonosítása óta 1198, csecsemőknél észlelt kóros kisfejűségről bizonyosodott be, hogy a súlyos deformitást a Zika-láz vírusa okozta, de 3710 esetet még vizsgálnak. A mikrokefália miatt halva született csecsemőkön kívül a betegségben három, húsz év körüli fiatal vesztette életét.

A Brazíliában, Kolumbiában és a karibi országokban 2014 óta észlelt, elsősorban az egyiptomi csipőszúnyog által terjesztett betegség lefolyása az esetek többségében jóindulatú. Következményeként csak nagyon ritkán fordulnak elő olyan neurológiai megbetegedések, mint amilyen a bénulást vagy halált okozó Guillain-Barré tünetegyüttes.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn arról számolt be, hogy a Zika-láz visszaszorulóban van Dél-Amerikában.

Szintén a csípőszúnyog terjeszti

A hozzá hasonló chikungunya-láz viszont, amelyet ugyancsak az egyiptomi csipőszúnyog terjeszt, nagy ütemben terjed az idén nyári olimpiai játékokat rendező Brazíliában.

Hivatalos adatok szerint 2016 első négy hónapjában több mint 39 ezer chikungunya-megbetegedést jelentettek az országban, mintegy hétszáz esettel többet, mint a 2015-ös év egészében. Ez a láz 2016-ban már 16 halálos áldozatot követelt, a tavalyi hattal szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top