Aktuális

Terrortámadás várható Stockholmban

A svéd hírszerzés birtokába jutott információ szerint azt Iszlám Állam következő lehetséges célpontja a skandináv ország fővárosa, Stockholm. A hatóságok még vizsgálják a hír hitelességét, ugyanakkor felkészülnek a lehetséges terrortámadás elhárítására is. Mindez az Eurovíziós Dalfesztivál előtt nem a legmegnyugtatóbb értesülés.

Az Expressen svéd lap információi szerint a titkosszolgálatot (SAPO) iraki források tájékoztatták arról, hogy Iszlám Állam hét vagy nyolc tagja azzal a szándékkal lépte át az ország határát, hogy támadást hajtson végre az észak Velencéjének tartott város civil célpontjai ellen.

A titkosszolgálat egyik szóvivője azt mondta, nem kommentál terrortámadásra vonatkozó részleteket, annyit árult el csupán, a SAPO együttműködik a svéd rendőrséggel és más nemzeti és nemzetközi partnerekkel. “A hírszerzés alaposan kiértékeli a kapott információt, amely olyan természetű, hogy megítélésünk szerint nem hagyhatjuk figyelmen kívül.”

Egy iraki biztonsági forrás állítása szerint 2015 februárjában 6 iraki állampolgár hagyta el az országot, és Törökországon keresztül Svédországba utazott. “Különleges műveleteket akarnak elkövetni Svédországban, hogy kikényszerítsék a skandináv ország kilépését az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalícióból” – árulta el a névtelen forrás, utalva a márciusi brüsszeli és a novemberi párizsi terrortámadásokra is.

A norvég rendőrség pedig azt vizsgálja, hogy a királyi családnak a fenyegetések fényében tanácsos-e a hét végére a szomszédos Stockholmba utaznia a svéd király hetvenedik születésnapjának alkalmából tervezett ünnepségekre. És természetesen a május 10-én startoló Eurovíziós Dalfesztivál előtt sem mellékes szempont, hogy számolni kell-e bármilyen terrorcselekménnyel.

Stockholm (fotó: Pinterest)
Stockholm (fotó: Pinterest)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top