Aktuális

Trump: Hillary Clinton csak azért kapott ennyi szavazatot, mert nő

Újabb előválasztási fordulón vagyunk túl, és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a demokrata Hillary Clinton ellenfele Donald Trump lesz az őszi amerikai elnökválasztás során. Hacsak valami csoda nem történik.

Gyakorlatilag eldőlt, hogy az eddigi is nagy esélyesnek tartott Hillary Clinton lesz a demokraták elnökjelöltje, mivel az első Obama-kormány külügyminisztere ötből négy államot (Maryland, Delaware, Pennsylvania, Connecticut) nyert meg, ezzel összesen 2168 delegált szavazatát szerezte meg. A vermonti szenátor Bernie Sandersnek csak Rhode Island jutott. Az automatikus jelöltséghez 2383-ra van szükség, így nem kétséges, hogy a demokrata oldalon Clinton szállhat majd ringbe az elnöki posztért. Győzelmi beszédében igyekezett összehozni a demokrata tábort, és igyekezett megszólítani az ellenfelét támogató szavazókat. Utóbbi kampánystábja már kezdi elfogadni a vereséget, és azért szállnak síkra, hogy a 74 éves politikus kampányígéreteiből minél több valósulhasson meg Clinton esetleges elnöksége során.

Hillary Clinton támogatói körében ünnepelte a győzelmet
Hillary Clinton támogatói körében ünnepelte a győzelmet

A másik oldalon a republikánusoknak tovább főhet a feje, Donald Trump ugyanis magabiztos győzelmeket aratott mind az öt államban, ezzel 988-ra növelte az őt (részben) kötelezően támogatni kényszerülő delegáltak számát, míg a legesélyesebb ellenfelének tartott texasi Ted Cruz 568-nál tart. John Kasich ohiói kormányzó 152-nél áll, így matematikai esélye sincs, legfeljebb Trump elől szipkázhat el további szavazókat. A republikánus oldalon egyébként 1237 delegált szavazata jelenti az automatikus jelölést, erre Trumpnak még van esélye, ha begyűjti a soron következő nagyobb államokat is. Eközben Cruz és Kasich kétségbeesésükben odáig jutottak, hogy felosztották egymás között Indianát, Oregont és Új-Mexikót, hogy így próbálják megakadályozni Trump győzelmét.

Trump már az elnökválasztási harcra koncentrál
Trump már az elnökválasztási harcra koncentrál

A New York-i ingatlanmogul ismét felszólította két ellenfelét, hogy adják fel a versenyt, emellett azt mondta, hogy a demokrata Clinton csak azért kapott annyi szavazatot, mert nő. “Ha férfi lenne, a szavazatok öt százalékát sem szerezné meg” – idézte Trumpot a 24.hu értékelése.

A republikánusok számára döntő lehet a jövő hét keddi indianai előválasztás, amely után májusban még kétszer tartanak hasonló voksolást (május 4. Oregon és Washington, illetve május 10. Nebraska és West Virginia), június 7-én pedig Kaliforniában, Montanában, New Jersey-ben és Új-Mexikóban járulnak majd az urnákhoz a republikánus szavazók. A republikánusok jelöltállító nagygyűlését július 18-án rendezik, a demokratáké július 25-től 28-ig tart majd.

További cikkek az amerikai elnökválasztásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top