Aktuális

Fizetős lesz az RTL Klub és a TV2

Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint a TV2 és az RTL Klub ezentúl programdíjat szedhet a szolgáltatóktól a legnézettebb műsoraiért. Hogy a televíziós előfizetési díjak emiatt emelkedni fognak, az szinte előre borítékolható.

A meglehetősen kacifántosan megfogalmazott kormányrendelet – “jelentős befolyásoló erejű lineáris audiovizuális médiaszolgáltató legnagyobb éves átlagos közönségarányú lineáris audiovizuális médiaszolgáltatásáért járó programdíjról” – értelmében a televíziós csatornák médiaszolgáltatója a műsorterjesztővel kötött megállapodás alapján a legnézettebb műsorszámok tekintetében is jogosult programdíjra, az erről szóló megállapodás tartalmát a felek egymás között szabadon állapítják meg.

A digitális átállásról szóló törvény módosításával 2015. június 30-án határozott úgy a parlament, hogy nem szedhetnek műsordíjat a legnagyobb televíziós médiaszolgáltatók, így a TV2 és az RTL Klub addig, amíg annak szabályait nem rendezi külön kormányrendelet. A kormányrendelet immáron 2016. április 25. napjával életbe lépett, így elhárult ez az akadály. A tévécsatornák sokmilliós nagyságrendű összegeket szedhetnek be a szolgáltatóktól, hogy azok milyen mértékben hárítják az így jelentkező többletköltségeiket a lakosságra, egyelőre nem tudni. Nagy a valószínűsége, hogy a televíziós előfizetési díjakban hamarosan megjelenik az áremelkedés.

A programdíjjal kapcsolatosan közöljük az RTL Klub közleményét is

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az RTL Klub is jogosult programdíj beszedésére a jövőben a műsorterjesztőktől. Az RTL Magyarország üdvözli a Kormány döntését.

Az elmúlt években a médiapiac jelentős átalakuláson ment át: a digitális átállás és a fragmentáció következtében a csak reklámbevételre alapuló üzleti modell a televíziózásban a világ számos országában, így Magyarországon sem tartható már fenn. A hétfői döntés lehetővé teszi, hogy a helyi tartalmat legnagyobb mennyiségben sugárzó kereskedelmi műsorszolgáltatók alkalmazkodhassanak a megváltozott piaci körülményekhez. Ez a döntés elősegíti, hogy a továbbiakban is magas színvonalon, egyre több hazai gyártású tartalmat tudjon kínálni a magyar televíziónézőknek az RTL Magyarország.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top