Aktuális

Mégsem épül új kórház Budapesten

Ellentmondásba keveredett a kormány önmagával szemben, ugyanis egy ideje azt mondják, hogy kell egy szuperkórház Budapestnek. Az ötletet elvetették, a Szent János Kórházat viszont felújítják – erre állítólag már megvan a pénz.

Tavaly decemberben még arról volt szó, hogy szuperkórház lehet a Szent János Kórházból, de az InfoRádió értesülése szerint erről már szó sincs.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár elmondta, hogy csak “egyes kapacitások áthelyezése várható”, és hogy “nem épül új kórház Budapesten, de a budai oldalon lesz egy nagyobb fejlesztés, mivel ott kevesebb az épület”. Ónodi ezzel önmagának mond ellent, februárban ugyanis az InfoRádió Aréna című műsorában közölte, hogy épülnie kell egy új intézménynek, amelynek mindenekelőtt jól megközelíthetőnek kell lennie.

A Szent János Kórház egyik épülete. A pszichiátrián omlik a vakolat, és feltör a szennyvíz.
A Szent János Kórház egyik épülete. A pszichiátrián omlik a vakolat, és feltör a szennyvíz.

Balog a Jánosról

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szintén az Arénában januárban azt hangsúlyozta, hogy az új kórház létesítéséről csak akkor lehet beszélni, ha a János Kórházat fel lehet újítani. Főleg, hogy dr. Kázmér Tibor főigazgató anno azt mondta lapunknak, hogy 40 éve nem volt átfogó felújítás. “A 2016-os költségvetésben a kormány egymilliárd forintot biztosít az új budapesti kórház előkészítési munkájára – magyarázta Balog. – De elemi érdekünk az, hogy akár itt lesz az új budai központ a Szent János Kórház területén, akár nem, ettől függetlenül a budai János Kórház felújítását meg kell kezdeni.”

Menjünk vissza tovább az időben

  • Októberben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a költségvetésben külön forrás lesz az új kórház előkészítésére.
  • Tavaly februárban Rogán Antal még a Fidesz frakcióvezetőjeként mondta, hogy van igény egy új kórház építésére.

Rogán egyébként így fogalmazott: “Budapesten van egy olyan probléma, hogy a budapesti ellátó intézmények már nem képesek a várost és teljes vonzáskörzetét úgy ellátni a kellően magas színvonalon, ezért indokoltnak látszik, hogy vagy egy átfogó rekonstrukcióba vágjunk bele, vagy sokszor célszerűbb egy új, nagy ellátókórházat építeni. Sokak szerint erre Budán van szükség.”

Két hete a budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos arról egy háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy legalább 200 milliárd forintba kerülne egy új fővárosi szuperkórház létrehozása, akár a meglévő intézményi kapacitásokat fejlesztenék, akár uniós források bevonásával új intézményt hoznának létre. Cserháti Péter kiemelte, hogy év végén születhet döntés a budapesti szuperkórházról. Hogy szükség van rá, azt a fentiek alapján a kormány is tudja.

Egyéb hírek az egészségügyből:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top