Aktuális

Egy csodás napra kiszakadt az időből a gyerekeit egyedül nevelő Heni

Heni kincse két kisfia: a 13 éves, egészséges Máté, és a 10 éves, halmozottan sérült, vak Attila. Atis 24 hétre született, és az első pillanattól kezdve tudták, hogy súlyos, maradandó károsodást szenvedett, ám annál nagyobb szeretettel ölelték körbe. Így Heni életében nem ez volt a legnagyobb tragédia, sokkal inkább az, hogy két évvel ezelőtt elvesztette imádott férjét. Az azóta a családfenntartás terhét egyedül cipelő édesanya álomnapját Vera aranyozta be, aki nemcsak kulináris élvezettekkel, de Access Bars-kezeléssel is megajándékozta őt, sőt beteg kisfiát is.

 

12 elszánt nő, 12 édesanya úgy döntött, saját példamutatásukkal hívják fel a társadalom figyelmét arra, életmentő lehet, ha egy édesanya kidughatja fejét a tajtékzó hullámok közül, és egy kicsit magára találhat. A Hangák, a Zöldre Érett Nők Közössége a Balázs Gyógyulásáért Alapítvánnyal közösen időt, energiát nem kímélve ajándékozott egy napot édesanyáknak, akikkel előtte soha nem találkoztak, hogy megérezzék, milyen az, amikor csak ők számítanak. A 12 történetet itt, az NLCafén olvashatjátok.

Gyenesné Csulik Henrietta álomnapjára azt kérte a Hangák önzetlen csapatától, hogy egy pozitív életszemléletű nővel átbeszélhesse és együtt továbbgondolhassa az életét. Olyannal, akivel a sok “azért nem megy” után inkább arra kaphat választ, hogyan tud előrébb lépni jelenlegi helyzetéből.

Álomnap egy álomhelyszínen

Az álomnapot biztosító Viczián-Buze Veronika azonnal közösséget érzett Henivel és a kérésével. “Én is imádom a természetet, és mindkettőnk kedvenc évszaka a tavasz, amikor minden sejtjében megújul az élet. A szirmukat bontó, bódító illatot árasztó, fehér és rózsaszín virágokkal teli Vakok Kertje pedig, amit Heni helyszínül kiválasztott, a képzeletemet is felülmúlta” – mondja Vera, aki évek óta Acces Bars- és Kahi Healing-terapeutaként is dolgozik, és remélte, hogy az álomnap megvalósításával Heni segítségére lehet.

Az édesanyának évek óta nem volt hasonló feltöltődésben része, hiszen minden percét két fiának szenteli. Szeretett férje hirtelen elvesztése fenekestül felforgatta az életüket. Rendkívül nehéz anyagi helyzetükben is helytáll, éttermi konyhai munkát vállal. Ő az a nő, aki ebben a valóban kétségbeejtő helyzetből is a kiutat, a megoldást keresi. Éppen ezért Vera arra törekedett, hogy Heni napja minden részletében tökéletes legyen.

“Napokkal korábban elkezdtem készülődni a nagy napra úgy, mintha egy fontos találkozóra, például randira mennék – emlékszik vissza Veronika. – Pikniktakarót vásároltam, amin kényelmesen elférhetünk. Henit már egy előző találkozás alkalmával szerény és visszahúzódó nőnek ismertem meg, ezért különleges ízekkel szerettem volna kizökkenteni a szürke hétköznapokból. Pármai sonkás és olasz milánói szalámis szendvicseket készítettem, francia sajttal, ropogós bagettel, finom péksüteményekkel töltöttem meg a piknikkosarat. Vidám kis abrosszal, színes műanyag tányérokkal, takaróval, párnákkal és mécsesekkel felszerelkezve és a lelkemet is ünneplőbe öltöztetve érkeztem a megbeszélt időpontra.”

Vera és Heni
Vera és Heni

Érintés, melytől repül a lélek

Heni és Vera délután kettőkor léptek be a Vakok Kertjébe. A finomságok elfogyasztása után Heni átadta magát az Access Bars-kezelésnek. A lazító kezelés alatt a terapeuta 32 pontot érint a fejen, amelyek mind egy-egy életterületnek felelnek meg, mint pénz, kontroll, kreativitás, szomorúság, öröm, álmok és remények és így tovább. Ezeknek a pontoknak a gyengéd érintésével megtanulhatunk el- és befogadni bármit az adott területtel kapcsolatban. Felülírhatjuk a korábbi ötleteket, hiedelmeket, érzelmeket, tényezőket, amiket az életünk során eltároltunk.

Az álomnapomon minden olyan időtlen volt. És furcsa is, hogy nem kell sietni sehová, nincs beosztva minden percem. Vera rögtön érezte, milyen nehezen oldódom, és sokat segített a közvetlensége és az elfogadása. Sokszor nagyon nehéz kifejeznem magam, megvédeni magunkat és nyitni az emberek felé. A kezelés hatását nem is aznap, inkább az álomnapot követően éreztem. Mintha nagyobb teret kaptam volna, derűsebb, bizakodóbb és nyitottabb is lettem.

A megérintett pontok közül ösztönösen az »újraindítás« és »újraalkotás« területe volt a kedvencem. Tényleg ez a legnehezebb most az életemben” – tűnődik az anyuka, akinek férjével együtt nagy terveik voltak. Szerettek volna létrehozni egy fejlesztőjáték-kölcsönzőt, hogy minden rászoruló hozzáférhessen a drága eszközökhöz. Szülőfalujukban, az Eger melletti Szomolyán pedig diósról és gyógynövénykertről álmodtak, ahol a sérült gyermekeket nevelő családoknak nyújtanak kikapcsolódást, pihenést.

A csodás piknik
A csodás piknik

Gyógyító kezelés Atisnak is

Közben hűlt az idő, és jött a parkőr, jelezve, hogy bezár a kert. Az álomnap Heniéknél folytatódott, ahol kisfia is gyógyító kezelésben részesült. “Örültem, hogy Vera megismeri a gyerekeimet. Atis nagyon kevés embernek engedi, hogy hozzáérjen, simogassa őt, de Verát azonnal elfogadta” – mondja Heni.

“Fantasztikus érzés volt az a bizalom, amivel elfogadta a közeledésemet és beengedett a saját kis zárt világába. Atis annak ellenére, hogy nem beszélt, teljesen tisztában van az őt körülvevő világgal és hogy mi történik vele” – meséli Vera.

Az élet mindig tartogat csodákat

Heni úgy érzi, férjével együtt messzire szállt a boldogság kék madara, pedig számos hétköznapi csodát él meg a gyermekeinek köszönhetően. Vera szerint fontos, hogy az anyuka  a mindennapokban átadja magát a szép pillanatoknak, elismerje magát annak, aki valójában, ahelyett, hogy csak kötelességtudó robotként működjön túlélési üzemmódban.

Heninek sok nagyszerű ötlete van, köztük több olyan, amivel más, hasonló helyzetben élő családokon segíthet.

Vera és Heni
Vera és Heni

A kezelés alatt szabadon jöttek fel bennem az érzések és gondolatok, egyiket sem akartam elnyomni vagy blokkolni. Újraéltem sok boldog pillanatot is, és azt is láttam, mennyit változtam. Szerintem Attila is ugyanígy csinálna mindent, ahogy én. Próbálom azt az életszeretetet és lelki szabadságot tovább vinni, amit tőle kaptam. Egyre több erőt érzek magamban a folytatáshoz. És ehhez az álomnap is sokat hozzátett. Fantasztikus, hogy vannak anyák, akik más anyának adnak abból, amiből nekik is a legkevesebb van, az idejükből” – mondja Heni.

A közös program Verának is sokat adott

“Öt évvel ezelőtt, édesanyám halála után kezdtem alternatív gyógymódokkal foglalkozni. Hiszek az önzetlen segítségnyújtásban, és abban, hogy mindenkinek végtelen lehetősége van önmaga felfedezésére és elismerésére. Hálát érzek Gabi, Heni és önmagam felé is, hogy részese lehettem egy csodálatos álomnapnak, megismerhettem egy fantasztikus nőt és családját, és úgy tervezzük, folytatjuk a terápiát vele és a kisfiával is. Heni töretlen akarata, szeretete, bizalma a jövőben talán másoknak is segít abban, hogy megértsék, mekkora erőforrások rejlenek bennünk, nőkben, és hogy semmilyen körülmények között nem adhatjuk fel. Ám a megható kezdeményezés azt az üzenetet is hordozza, hogy éljük meg saját magunkat, és ne hagyjuk az életünket elrohanni mellettünk.”

A Hagyd a dagadt ruhát rám! történeteit itt olvashatjátok:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top