Aktuális

Vasárnapi nyitvatartás: havi egy vasárnap is elég lenne?

A KDNP szerint vasárnapi munkavégzésre kizárólag önkéntes alapon és csak havonta egyszer lehetne kötelezni a kereskedelmi dolgozókat. A párt úgy véli, át kell írni A munka törvénykönyvét és a kereskedelmi törvényt is.

Múlt hét hétfőn derült ki, hogy megszűnik a vasárnapi boltzár, és múlt vasárnap már nagyot is kaszáltak a nyitva lévő boltok – a boltzár agytrösztje, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azonban módosítaná a feloldást. Harrach Péter frakcióvezető kedden tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy pártja szerint “a szakszervezetek és a munkaadók közötti egyezségre és A munka törvénykönyve módosítására van szükség a szabad vasárnap megszüntetése miatt kialakult helyzet kezelése érdekében”. Harrach mindezt azután közölte, hogy egyeztetett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségével, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével és a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel is.

Majd dönt a dolgozó

“Az egyeztetésen első helyen az önkéntes munkavállalás kérdése merült fel a vasárnapi munkavégzés ügyében” – közölte a frakcióvezető, aki szerint ez különösen a nagycsaládosoknál, a kisgyermekeseknél és a gyermeküket egyedül nevelőknél fontos. Harrach elmondta, a tárgyaláson felmerült, hogy egy hónapban hány vasárnap lehet beosztani a dolgozókat, és a párt úgy véli, hogy “ha már muszáj dolgozni, akkor egy vasárnap is bőven elég lenne. A KDNP szerint a bérpótlékról is beszélni kell, és problémát jelent a túlóráztatás: előfordul, hogy akár tíz napon keresztül is dolgoztatják a munkavállalókat. Harrach felhozta még a a szabadságolást és a próbaidő kiterjesztését: ma lehetőség van arra, hogy hat hónapos próbaidőre vegyenek fel dolgozókat, és az adott időszakra még végkielégítést sem kell adni, sőt indoklás nélkül el lehet bocsátani az alkalmazottat.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője – MTI Fotó: Kovács Tamás
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője – MTI Fotó: Kovács Tamás

Már megint módosítani

Harrach Péter összegzése szerint a szakszervezetek és a munkaadók közötti egyezségre, illetve a munka törvénykönyvének módosítására van szükség, aminek egyenes következménye, hogy a kereskedelmi törvényt is meg kell piszkálni. “Nincs más lehetőségük, mint a kármentés” – jegyezte meg, és hozzátette, hogy a vasárnapi zárva tartás megszüntetéséből adódó helyzet nem jó a munkavállalóknak, és nem jó a kis üzletek tulajdonosainak sem. Szerinte a legnagyobb ellenállás a Balaton környéki kis üzleteknél tapasztalható.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy a többi parlamenti párttal is egyeztet a vasárnapi nyitvatartásról, tehát nem csak a KDNP-vel ülnek le egy asztalhoz.

A Tesco dolgozói egyébként háromszoros munkabérért sem szívesen vállalják a vasárnapot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top