Aktuális

Nagyon rosszul járhatnak a külföldön dolgozó magyarok

Egy bérekkel kapcsolatos uniós tervezet akár 70 ezer külföldön dolgozó magyart is hátrányosan érinthet.

Ronthatja a külföldi kiküldetésben dolgozó magyarok versenyelőnyét az az uniós tervezet, amely szerint azonos munkáért azonos helyen azonos bért kellene fizetni, tehát az adott szektorra jellemző átlagbért, nem pedig a minimálbért – írta egy szakmai szervezetre hivatkozva a Világgazdaság.

Mervai Péter, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége németországi tagozatának titkára a lapnak elmondta: a napirenden lévő módosítás főként a Németországban tevékenykedő 200-300 magyar céget érintheti. Ezek a cégek jellemzően 14,45 eurós órabért fizetnek, az Európai Bizottság előterjesztése alapján azonban 18-19 eurónál kezdődhetnek az ágazatban az órabérek, amivel viszont a magyar cégek már nem tudnak versenyezni.

A lap szerint a tervezett uniós intézkedés mintegy 70 ezer magyar munkavállalót érinthet hátrányosan. A külföldi kiküldetésben dolgozó magyarok több mint fele Németországban, negyede Ausztriában vállal munkát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top