Aktuális

Több mint 200 letartóztatott a kínai oltóanyagbotrányban

Egyre nagyobb méreteket ölt a Kínában nemrég kirobbant illegális oltóanyag-kereskedési ügy.

Eddig 202 embert tartóztattak le illegális vakcinakereskedelem és oltóanyag-hamisítás miatt. A kiterjedt szervezetet egy asszony meg a lánya vezette, éveken át, háborítatlanul.

Kína a világ második legnagyobb gyógyszerpiaca, a szabályozás azonban finoman szólva hagy maga után kívánnivalókat. Ezért is történhetett meg, hogy hamis, a feketepiacról beszerzett oltóanyagot vettek meg állami egészségügyi intézmények, és oltottak be vele gyerekeket.

Mindez persze az egészségügyi tisztviselők és dolgozók aktív közreműködését igényelte, így a letartóztatottak között szép számban vannak állami alkalmazottak, és további közel 400 ember számíthat büntetésre.

Több millió adag hamis vakcináról van szó
Több millió adag hamis vakcináról van szó

A kormány a szabályozás szigorítását ígéri. Tragédia csak azért nem történt, mert az oltóanyagok állítólag megfelelőek voltak – vagy legalábbis mérgezést nem okoztak, “legfeljebb” nem hatottak –, “csak” illegális forrásból szerezték be a jó részét, és nem megfelelően tárolták és szállították őket. Más források haláleseteket kötnek a hamis oltóanyagokhoz, de a kormány ezt tagadja.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top