Aktuális

Tanítanék mozgalom: az iskolákban alakuljanak meg a kockás körök!

A kormány nem ül le egy asztalhoz a Civil Közoktatási Platformmal, ami nem fogadja el a Balog Zoltán emberminiszter által életre hívott Köznevelési Kerekasztalt. A kétórás pénteki sztrájkot viszont megtartják.

Szombaton megírtuk, hogy megerősítette április 15-re tervezett kétórás figyelmeztető sztrájkról szóló szándékát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), és hogy megegyeztek: sztrájk alatt is kell felügyelet a diákoknak.

Hol a kormány?

Keddre a kormánnyal hívott össze egyeztetést a Civil Közoktatási Platform, de a kormány nem jelent meg, mire a Tanítanék mozgalom ún. kockás körök megalakítására hívta fel az iskolákat a pénteki kétórás figyelmeztető sztrájk idejére. Törley Katalin, a Tanítanék egyik vezetője megdöbbent, hogy a kormány nem ült le a tárgyalóasztalhoz velük, miközben kérdéseik rendkívül fontosak, ugyanis a gyerekekről és az ország jövőjéről szólnak. Emlékeztetett, hogy a március 15-i pedagógustüntetésen megígérték: a kormány felé fokozatosan növelik a nyomást, sőt Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója kijelentette, hogy “minden héten lesz valami”.

Törley Katalin és Pukli István
Törley Katalin és Pukli István

Sztrájk 2.0 – érdekel ez odafent valakit?

Az április 15-ei kétórás figyelmeztető sztrájkot a PDSZ szervezi, ám a Civil Közoktatási Platform és a Tanítanék mozgalom is támogatja. Törley megjegyezte, most olyan a helyzet, mintha a kormányt nem érdekelné, hogy javítson az oktatás helyzetén.

A platform eközben minden szervezete és támogatója nevében megígérte a gyerekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak, hogy nem hagyják, hogy a kormány elbújjon a számonkérés elől.
Mendrey László, a PDSZ elnöke szerint a kormány érdekelt a feszültség fokozásában, és jelezte, hogy támogatják az április 20-ai egész napos pedagógussztrájkot is.

Patthelyzet

A platform egyébként a márciusban megfogalmazott 12 pontos követeléséről kívánt egyeztetni a kormány képviselőivel. Ezek között szerepel oktatás állami finanszírozásának növelése, a tanulói terhek csökkentése, a tankönyvválasztás szabadsága, a kötelező testnevelésórák számának csökkentése, a kötelező erkölcstan- és hittanórák megszüntetése.
A témában a szaktárca korábbi közlése szerint előzetes tájékozódó megbeszélést tartottak csütörtökön, ezután arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a platform követeléseinek mindegyikével foglalkozik a Köznevelési Kerekasztal. A szaktárca hangsúlyozta, hogy a Civil Közoktatási Platform által felvetett kérdések megvitatásának fóruma egyébként pont a Balog Zoltán által létrehozott Köznevelési Kerekasztal, de azt a tanárok nem ismerik el, felálltak mellőle. Patthelyzet alakult ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top