Aktuális

Durva drágulást hozhat a vasárnapi zárvatartás eltörlése

Mégsem érdekük az áruházláncoknak, hogy vasárnaponként is nyitva tarthassanak az üzletek? A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a vasárnap a boltzár előtt is gyenge nap volt, most pedig ráhárítanák a pluszköltségeket a vásárlókra.

 A többletmunkával járó bérköltségek növekedése miatt megemelnék fogyasztói áraikat a láncok, ha vasárnaponként újra nyitva kell tartaniuk a nagyáruházaknak írta pénteki számában a Magyar Idők. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnöke azt mondta, az újranyitással jelentős számban kellene pótolni az egyébként is hiányzó munkaerőt, illetve a jövedelmeket. Emellett vasárnapra 100 százalékos bérpótlék jár, amely éves szinten milliárdos nagyságrendű pluszköltséget jelentene a cégeknek, amelyet továbbháríthatnak a fogyasztókra.

Az elnök szerint a vasárnapi zárva tartás visszavonása éves szinten legalább 10 százalékkal növelné meg a bérköltségeket. Mint elmondta,  a vasárnapi újranyitás érdekében már egyáltalán nem kampányolnak az áruházláncok, mivel költséges lenne visszaállni a régi rendszerre, hozzátette azt is, hogy vasárnaponként a boltzár előtti években is a leggyengébb forgalmat bonyolították le a hét többi napjához képest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top