Aktuális

Így változik az életünk április 1-jétől

Április 1-je péntektől számos változásra kell számítani. Így változik a vasúti menetjegyek ára, módosul a szemétszállítás, változik az üzemanyagok ára, és a szuper traffipaxokat is élesítik.

A változások általában nem érintenek kellemesen. Az április 1-jétől érvényes újítások között akad kellemes és kellemetlenebb is. Mindez most valóban nem április elsejei tréfa.

Visszaállt az 5 perces türelmi idő

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében visszakerült az ötperces türelmi idő a parkolási rendeletbe. Így ha bizonyítani tudjuk, hogy 5 percen belül megváltottuk a parkolójegyet, nem kell pótdíjat fizetni.

Olcsóbban válthatók ki a gyógyszerek

Sok gyógyszer olcsóbb lett mától, a listában található antipszichotikum vagy az epilepsziás görcsrohamok kezelésre szolgáló orvosság is, de csökkent egyes magas vérnyomás kezelését segítő készítmények ára is. A teljes listát a Magyar Gyógyszerészi Kamara honlapján tették közzé.

Változások a vasúti menetjegyek árában

Az új díjszabás alapvetően nem érinti a jelenleg érvényben lévő díjakat. A változó szabályok a kilométerszámítást és az utazási viszonylat megállapítását érintik. A menetjegyek csak a kiadott útvonalra érvényesek. Akik a budapesti elővárosban eddig felváltva használták a nagy pályaudvarokat, azok április 1-jétől csak a menetjegyen feltüntetett viszonylaton utazhatnak. A bérleteseknél ugyanakkor sokkal jobban járhatnak a módosítással.

Április 1-jétől változnak az üzemanyagárak

A benzin 3 forinttal drágább, a gázolaj ugyanennyivel olcsóbb lesz. A változások hatására a benzin átlagára 329-330 forintra emelkedik, a gázolajé nagyjából 315-316 forintra csökken.

Új szemétszállító vállalkozás

Április 1-jétől kezdi meg működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A közszolgáltatási díjat péntektől ez a cég számlázza, szedi be a lakosságtól, és fizeti ki a közszolgáltatóknak. A szemétszállítási díjak nem változnak.

Április 1.: változások a szemétszállításban, a vasúti menetjegyek árában és élesítik a szuper traffipaxokat is

A társasházak tűzvédelmi szabályzata

A január 1-jétől hatályos rendelet szerint április 1-jéig minden három szintnél magasabb és tíznél több lakó-, illetve üdülőhelyiséget birtokló társasháznak saját tűzvédelmi szabályzatot kellett készítenie. A szabályok kidolgozása, megismertetése és betartatása a közös képviselők felelőssége, megszegése esetén akár 10 millió forintos bírságot is kiszabhatnak a társasházra.

Üzembe állnak a szupertraffipaxok

Igaz, erre még nem péntekről, hanem április 5-én kedden reggel 8 órától kell számítani. Az újonnan telepített szupertraffipaxok a sebességmérés mellett a forgalomszámlálásra és például a piros lámpán történő áthajtás rögzítésére is alkalmasak – írja a 24.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top