Aktuális

Hogyan éli meg az anyaságot egy magyar tinédzser?

A 16 és fél éves Melinda várandósan került be az egyik SOS gyermekfaluba. Amikor megtudta, hogy terhes, először pánikba esett, de ma már el sem tudná képzelni az életét a kisfia nélkül. Jelenleg az egyik nevelőanyánál lakik a babával. Gyereksorsok az SOS Gyermekfalvak sorozatában.

Mióta élsz itt?

Öt hónapja vagyok benn. Előtte a lakásotthonban laktam, három hónapja vagyok Kriszti néninél. 5-én költöztem át ide, és 7-én megindult a szülésem. Éjjel felkeltettem Kriszti nénit, és bejött velem a szülésre.

És előtte hol éltél?

Apukámnál, Győrben.

Miért kerültél be?

7 hónapos terhesen összevesztem apukámékkal, eljöttem, a barátomhoz költöztem, de mivel kiskorú vagyok, nem élhettem nála.

Jársz iskolába?

Most nem, de azelőtt jártam. Ruhatervezőnek tanultam Győrben, azt abbahagyom, itt fogok női szabónak tanulni.

Hogyan éli meg az anyaságot egy magyar tinédzser?

Robi véletlen baba?

Igen. Eleinte bántam, el is akartam vetetni. De nem jött össze. Apunak kellett volna az aláírása, mert én kiskorú vagyok, de nem írta alá. Most már nem bánom, nem tudnám elképzelni az életem nélküle. Mi már összetartozunk örökre.

Érett vagy az anyaságra?

Nem teljesen. Vannak dolgok, amiket nem tudok, de itt mindenki szívesen segít, Kriszti néni is. Úgy mondanám, kezdek érni az anyaság felé.

Anyukáddal mi a helyzet?

Kilencéves koromban pont a szülinapomon váltak el a szüleim. Anyukám itt lakik a városban, van egy húgom meg egy öcsém, akiket ő nevel. Minden második hónap első szombatján jön ide hozzám.

És apukád?

Őt gyűlölöm.

Tett valami rosszat?

Igen, és erről nem szeretnék beszélni. Már akkor utáltam, mikor elhagyott minket, és elment egy másik nőhöz, elvitte mindenünket. Otthagyta anyut öt gyerekkel. Anyu a sok gyerekkel nem tudott dolgozni. Két év múlva kerültem apuékhoz, ő meg a nevelőanyám mindketten dolgoztak.

Hogy érezted magad ott?

Nem jól.

Nevelőanyáddal hogy jöttél ki?

Voltak időszakok, amikor jól. Ő előttünk tette a szépet meg a jót, de a hátunk mögött mindennek elmondott. Ő megkapta a nővérem gyerekeit. Mert a nővéremnek elvették a két gyerekét, mert nem foglalkozott velük, és őket apu neveli.

Anyukádhoz nem tudsz menni?

Nem, mert ott is van két kisebb testvérem.

Hogyan éli meg az anyaságot egy magyar tinédzser?

Itt milyen neked a gyermekfaluban?

Jó. Néha kicsit sok, de általában szeretek itt lenni.

Hogy bírod az öt kisfiút, akikkel egy házban laksz?

A gyerekekhez türelem kell, és ez a türelem néha elszáll. De én mindenkivel jóban vagyok.

Mi lesz veled később?

Már tervezgetem a jövőmet. Szeretném kijárni a sulit, szeretnék egy szakmát, el szeretnék helyezkedni, hogy el tudjam tartani a gyerekemet és ebben a barátom tud segíteni. Ha úgy alakul, tizennyolc évesen a barátommal kiveszünk egy albérletet és odaköltözünk.

Van most kapcsolatod a barátoddal?

A gyerek apjával nem, de azóta van új barátom, ő is győri.

Mióta vagytok együtt?

Kilenc hónapja.

Elfogadja, hogy mástól van a gyerek?

Igen, és szereti is, bár még csak fényképen látta.

Milyen gyakran találkoztok?

Havonta maximum. Legutóbb négy hónapja, mert ő épp elvesztette az állását, most talált új munkahelyet, ahol kürtőskalácsokat kell sütnie. Most fogja megkapni a fizetését, és szeretne jönni hozzám, csak ezt még meg kell beszélnem Kriszti nénivel.

Mit tudtok csinálni?

Még nem ismeri a várost, megnézzük, sétálunk, megnézi a babát…

Kriszti nénivel beszéltetek a fogamzásgátlásról?

Igen, már kaptam is receptet, tablettára.

Az apja nem látogatja a babát?

Nem. Azt mondja, nem az övé. Azért hagytam el, mert három hónapos terhesen azt akarta, hogy drogozzak.

Hogyan éli meg az anyaságot egy magyar tinédzser?

Terhesen is dohányoztál?

Igen, de csak napi két szálat, mert nem tudtam úgy felkelni, hogy ne cigizzek, és nem tudtam úgy lefeküdni, hogy ne cigizzek.

Robi időre született?

Igen, a 41. hétre.

Hol lesz a baba, amíg te iskolába fogsz járni?

Itt, Kriszti néninél, de lehet, hogy bölcsibe fogom beíratni, hogy szokja az embereket.

Jársz szórakozni?

Nem, az nem az én stílusom. Házibuliba szoktam járni, de most nem érdekel semmi, csak a gyerek. Néha, ha már végem van a gyerektől, mert nagyon hisztis, megkérdezem Kriszti nénit, hogy átvenné kicsit, amíg én kimegyek. Tegnap is kimentünk Kikivel, elhülyéskedtünk kicsit, és Kriszti néni közben itt volt a gyerekkel. Kriszti néni mindenben segít nekem, ha el szeretnék menni valahova, akkor vigyáz a babára.

Mit szólnak a szüleid, hogy itt vagy?

Semmit. Anyu nem örült neki. Jobb szerette volna, ha úgy alakulnak a dolgok, hogy nála nevelem a babát, de nem úgy alakultak. Ő ismeri Kriszti nénit, tudja, jó helyen vagyok nála. Ők kicsi házban laknak, nem lenne külön szobám.

Vannak barátaid a faluban?

Igen, csak most a legjobb barátnőmet elvitték Tiszakécskére, aki szintén terhes volt. És megjósoltam neki, hogy kisfia lesz!

Nem néznek itt rád furcsán, hogy gyereked van?

Nem. Ha ott a babakocsi, akkor meg is nézik Robit, hogy milyen aranyos.

 

Több hasonló történetet is olvashattok a gyermekvédelemről az SOS Gyermekfalvak által működtetett a Gyereksorsok blogon.

További cikkek az SOS Gyermekfalvaktól az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top