Aktuális

Óraátállítás 2016: ekkor kell átállítani az órát!

Hamarosan itt a nyári időszámítás, ami azt jelenti, hogy át kell állítani az órát. Hogy pontosan mikor? Ne aggódj, itt a válasz!

Hogy is van ezzel az óraátállítással? Mindig ugyanakkor van? Igen, vagyis nem. A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart, de értelemszerűn ez nem egy fix dátum. Az óraátállítás greenwichi idő (UTC) szerint hajnali egy órakor történik.  Mivel Magyarország a GMT+1-es időzónába tartozik, ezért márciusban hajnali két órakor előre, októberben a nyári időszámítás szerinti hajnali három órakor egy órával vissza kell állítani az órát.

Óraátállítás 2016: Ekkor kell átállítani az órát!

2016-ban a nyári időszámítás kezdete március 27-én lesz, amikor is, hajnali kettőről, hajnali háromra kell állítani az órát.

A téli időszámítás október 30-án kezdődik majd, ekkor állítjuk majd vissza.

Az óraátállítás és ezzel együtt a nyári időszámítás ötletét egyébként Benjamin Franklin vetette föl elsőként 1784-ben, ő még a gyertyákkal akart spórolni, ezt fejtegette a “Javaslat a világítás költségének csökkentésére” című írásában. És igen, végül később valóban az energiaköltség csökkentés miatt vezették be, na meg az sem elhanyagolható, hogy így több időt tölthetünk világosban.

Szerinted érdemes átállítani az órát? – Olvass még többet az óraátállításról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top