Aktuális

Eljárást indítanak a Class FM-mel és a Tilos Rádióval szemben

Hatósági eljárást indít a Class FM-mel és a Tilos Rádióval szemben a médiatanács – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A korhatár-besorolásokkal kapcsolatban találtak komoly problémákat.

A médiatanács a Class FM Morning Show című műsorának január 14-ei és 19-ei adásai miatt indít hatósági eljárást, mert azokat a 12-es besorolás helyett vélhetően 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni. A kifogásolható műsorrészletek a “prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be, és durva, trágár trollkommenteket humorosan népszerűsítettek, amit a védendő fiatal korosztály nem tud még a helyén kezelni, megfelelően értelmezni” – írták a közleményben.

Hatósági eljárást indítanak a Class FM-mel és a Tilos Rádióval szemben

A médiatanács ezenkívül további eljárásokat is folytat nem megfelelő korhatár-besorolás miatt a rádió műsoraival kapcsolatban: “a december 30-ai és a január 4-ei adásban elfogadható konfliktusmegoldásként ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel mutatták be, a január 11-ei adás pedig aggályos kontextusban dolgozta fel a szexualitás, illetve a homoszexualitás témáját; pozitív, humoros színben tüntette fel az alkohol- és drogfogyasztást, továbbá durva trágárság is helyet kapott” – közölték.

Az eljárások a korhatár-besorolási szabályok betartását ellenőrző, az év elején megkezdett tematikus hatósági vizsgálat keretében zajlanak, amely a legnagyobb elérésű rádiókat érinti, így a Class FM-en kívül a Music FM-et, a Petőfi Rádiót és a Sláger Rádiót, a rájuk vonatkozó vizsgálati eredményeket a közeljövőben fogja tárgyalni a médiatanács.

Állampolgári bejelentés alapján vizsgálja a hatóság a Tilos Rádió 7térítő című műsorának február 29-ei beszélgetését, mert a szolgáltató a műsorszámot korhatári figyelmeztetés nélkül tette közzé, bár vélhetően 12 éven aluliak számára nem ajánlottként kellett volna sugároznia. “A kérdéses szegmensben ugyanis olyan szexuális tartalmú információk hangzottak el, amelyeknek értelmezése a kiskamaszok számára problémát jelenthet” – mondták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top