Aktuális

Nem mindegy, milyen tenyésztőtől veszel macskát, könnyen pórul járhatsz

2-3 év után több main coon cica is elpusztult, akit ugyanattól a tenyésztőtől vásároltak a gyanútlan gazdák. Mivel több bejelentés is érkezett, és mindegyik macska ugyanonnan származott, az Állatvédőrség meglátogatta a szaporítót. Megdöbbentő körülményeket találtak!

Érdemes megnézni, milyen környezetben születnek azok a kis állatok, akiket szeretnél megvásárolni. A díjak felsorolása és a vérvonal nem elég garancia, mert a tenyésztés körülményei is nagyban meghatározhatják  a házi kedvencek további életét. Az Állatvédőrség nemrégiben egy main coon-szaporítóval kapcsolatban több bejelentést is kapott, a gazdák ugyanattól a tenyésztőtől vásároltak, a macskák viszont nem éltek 2-3 évnél tovább. A main coonok genetikailag öröklődő szívbetegségben, HCM-ben szenvedtek, ez okozta korai halálukat.

 

Gyakran az első jelei a macska HCM betegségének:  a szapora légzés, nehéz légzés a szívelégtelenség miatt, vagy akut fájdalom és bénulás miatt szisztémás thromboembolia. A macska az egyik vagy mindkét hátsó végtag funkcióját elveszti, a hátulsó végtagok hidegek, és mindez komoly fájdalommal jár. A betegség legtöbbször gyógyíthatatlan, emiatt az eutanázia egy lehetséges szempont.
 

 

Nem mindegy, milyen tenyésztőtől veszel macskát, könnyen pórul járhatsz

A main coon igen drága fajta, 200-250 ezer forintba kerül egy-egy ilyen cica

A tenyésztő egyébként neves szaporítónak számít, macskái sorra nyerik a díjakat, így a tőle vásárlók még csak nem is sejthették, hogy beteg állatokat vesznek. Mivel a bejelentések között az is szerepelt, hogy semmilyen számlát nem adott az eladó a cicák vásárlásakor, így a NAV munkatársa is elment az Állatvédőrség egyik kollégájával “macskát venni.” A tulajdonos ekkor sem adott számlát, így a NAV részéről eljárás indult, miközben az Állatvédőrség kollégája felmérte az állatok egészségi állapotát.

Nem mindegy, milyen tenyésztőtől veszel macskát, könnyen pórul járhatsz

A panellakásban 24 nagytestű macskát talált, és még számos más állatot is. A tartási körülmények közel sem voltak ideálisak, az állatok egy része pedig nagyon rossz bőrben volt. 5 cicát hozott el az Állatvédőrség, ők azonnali orvosi ellátásra szorultak. Köztük volt egy 13 éves, valaha szebb napokat látott, minden oltással rendelkező kandúr, akinek már egyáltalán nincs foga, és a teljes testfelületén  gombás. Elhoztak egy 9 éves nőstény cicát is, akinek gennyes méhgyulladása van, és azonnali műtétre szorul, egy 10 éves, nagyon sokszor ellett, egészségesnek tűnő anyacicát, két  kölykével, akik közül az egyik gombás bőrbeteg, a másik pedig borzasztóan taknyos, szemei-fülei csúnyán gyulladtak, súlyosan alultáplált. A macskák  mellett az Állatvédőrség elhozott 5 parlagi galambot, 1 törpe nyulat és 1 csincsillát is. A galambok karma túlnőtt, közülük egy nagyon beteg, a nyuszi pedig emlődaganatos.

Nem mindegy, milyen tenyésztőtől veszel macskát, könnyen pórul járhatsz

A helyszínen jegyzőkönyv készült, amelyben leírták, hogy 1 hónap múlva újabb állatvédelmi ellenőrzést is lesz. Addigra a tulajdonosnak számos dolgon változtatnia kell: javítania kell az állatok tartási körülményein, valamennyi macskánál el kell végeztetnie  a HCM szűrést,  és amelyik állatnál bebizonyosodik a betegség jelenléte, azokat nem szabad tovább tenyészteni, ivartalanítani kell és kizárólag hobbi célra értékesíteni. Az állomány számát csökkenteni kell maximum 10-12 egyedre, a terület nagyságának megfelelően.

Nem mindegy, milyen tenyésztőtől veszel macskát, könnyen pórul járhatsz

Ha segítenétek kezelésükben:

Országos Állatvédőrség Alapítvány

BUDAPEST BANK 10100826 – 07126100 – 02003004

Nemzetközi IBAN számlaszám: HU36-10100826-07126100-02003004

SWIFT BUDAHUHB Budapest Bank Zrt. 1138 Bp. Váci út 193

Közleménybe: Cicák

Paypal: animalprotectionguard@gmail.com

Itt olvashatsz még többet macskákról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top