Aktuális

Tudod, mire van szükséged?

Ruha, cipő, telefon, de még autó vásárlásánál is pontosan tudjuk, mi az, ami a leginkább megfelel az igényeinknek. De vajon pénzügyileg is ennyire tudatosak vagyunk? Adj magadnak néhány percet és gondold át, mi a legjobb számodra!

Amikor a pénzügyek, főleg a bankkal kapcsolatos témák kerülnek szóba, általában kétféle lehet a hozzáállásunk. Vagy becsukjuk a fülünket és megpróbálunk tudomást sem venni róla, hogy ez is életünk része, vagy úgy tekintünk a dologra, mint egy nem mindennapi bevásárlókörútra. Magától értetődő, hogy sokkal jobban járunk, ha az utóbbi megoldást választjuk. Nézzük meg, miért!

Tudod, mire van szükséged?

Gondolkozz céltudatosan!
Ha pontosan tudjuk, mit szeretnénk elérni, sokkal könnyebb keresgélni és választani is. Amennyiben például az esküvőnket szeretnénk igazi, mesebeli menyegzővé varázsolni, érdemes elgondolkodni egy személyi kölcsönön, ha pedig csak egy kis pénzügyi segítségre van szükségünk, például egy elromlott háztartási gép pótlása vagy egy gyors nyaralási döntés esetén, akkor egy gyors folyósítású személyi kölcsön lehet a megoldás. A gyors folyósítású személyi kölcsönök jórészt alacsonyabb – pár százezer forintos – összegűek, így tényleg csak arra használjuk majd, amire eredetileg is szerettük volna. Abban az esetben pedig, ha már rendelkezünk egy, vagy akár több kölcsönnel vagy folyószámlahitellel, de nem vagyunk megelégedve a feltételeikkel, megoldást jelenthet egy új, hitelkiváltó célú személyi kölcsön. Ezzel rendezhetjük fennálló adósságainkat, és csak egy törlesztőrészlettel kell foglalkoznunk havonta. Sőt ha igazán jól választunk, még csökkenhetnek is havi terheink. A legfontosabb, hogy először mindig tegyük fel magunknak őszintén a kérdést: milyen pénzügyi segítségre van igazán szükségem?

Tudod, mire van szükséged?

Mérd meg a takaród!
Ahhoz, hogy jól válasszunk, tudnunk kell a “méreteinket”. Át kell gondolnunk, hogy mennyit is tudunk nélkülözni havonta gond nélkül. Kölcsön törlesztése esetén általában havi jövedelmünk 20-30%-át tudjuk kényelmesen, gond nélkül megfizetni. A törlesztőrészlet mértékét befolyásolhatjuk az igényelt hitelösszeggel, a futamidővel, de a hitel konstrukciójával is. Jó, ha tudjuk, hogy a bank minden esetben hitelbírálatot végez. A folyamat során megvizsgálják hitelképességünket, és megállapítják, mekkora összeget tudnak folyósítani részünkre biztonságosan. Ezért gondosan vegyük számba minden jövedelmünket, és ennek alapján igényeljük meg az áhított kölcsönösszeget.

Tudod, mire van szükséged?

Nézz körül, próbáld fel!
Miután eldöntöttük, mire és mekkora összeget szeretnénk, gondoljuk át újra! Alaposan tájékozódjunk az egyes kölcsönök részleteiről, feltételeiről és költségeiről. Hasonlítsuk össze az egyes bankok ajánlatait. Ehhez segítséget nyújt a THM értéke, azaz a teljes hiteldíjmutató. Lehetőségünk van továbbá a kiválasztott banktól előzetes kalkulációt is kérni! A kalkulációhoz szükség lehet személyes adatainkra, de a bankok kérhetnek információt korábbi hiteleinkkel, illetve jövedelmünkkel, esetleges adósságainkkal kapcsolatban is. Ezek az adatok mind azt a célt szolgálják, hogy végül pontos és számunkra a legmegfelelőbb ajánlatra kössünk szerződést. Fontos szem előtt tartanunk továbbá azt is, hogy az előzetes, körültekintő tájékozódás csökkentheti a túlzott eladósodás veszélyét.

Első lépésként a legmegfelelőbb, ha személyesen keressük fel a számunkra szimpatikus bankot. A mindenre kiterjedő tájékoztatás, illetve kérdéseink azonnali megválaszolása érdekében érdemes ellátogatni a Sberbank fiókjaiba, illetve felvenni a bankkal a kapcsolatot a www.sberbank.hu weboldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top