Aktuális

Robbantások Brüsszelben – kettes fokozatú a terrorkészültség itthon, rajtra készen áll a TEK

A kedd reggeli brüsszeli robbantások hatására itthon is egyre több rendőrt látni az utcákon, pályaudvarokon és a metróban. Azonban a biztonságpolitikai szakértő szerint Magyarországon nincs veszély. A brüsszeli robbantásokban két magyar is megsérült, őket kórházban ápolják.

“Magyarország nem tartozik a terrorfenyegetett országok közé” mondta el Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő az NLCafénak. Az aktív rendőri jelenléttől nem kell megijedni, ilyenkor ez a protokoll. Nemcsak a reptereket, a pályaudvarokat és a metróállomásokat figyelik fokozottabban a rendőrök, hanem a nagykövetségek védelmét is megerősítik ilyen esetekben. 

A kettes számú készültségnél a terrorelhárítók gyakrabban jelentenek a feletteseiknek, ilyenkor 3 óránként beszámolnak a Belügyminisztériumnak az épp aktuális helyzetről. “Azt világosan kell látni, hogy Brüsszel az Európai Unió központjaként egy kiemelten veszélyeztetett hely.

Robbantások Brüsszelben - kettes fokozatú a terrorkészültség itthon, rajtra készen áll a TEK

November óta a belga belbiztonságiak fokozottabban dolgoznak, de úgy tűnik, hogy szükség lenne egy komoly, európai összefogásra is a terrorizmus megállítására. Pontosabban: egy közös uniós terrorelhárítási szervezetet kellene felállítani, mert akkor a hírszerzés sokkal hatékonyabban tudná egymással megosztani az információkat az unión belül. Ezt már régóta javasolta több biztonságpolitikai szakértő is, már csak az a kérdés, hogy lesz-e egy ilyen szervezet. Magyarországon még nem volt terrortámadás, és nem is valószínű, hogy lesz, ennek ellenére minden eszközzel rendelkezik az ország, ha mégis egyes fokozatú készültségbe kellene lépnünk. Ilyenkor az információszerzés a legfontosabb, ezért is lenne jó egy közös európai terrorelhárító központ. A kedd reggeli brüsszeli robbantás sem emeli Magyarország fenyegetettségének mértékét” mondta el Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Intézetének igazgatója az NLCafének.

Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatása szerint a miniszterelnök döntött a kettes terrorfokozat elrendeléséről. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek.

A készültségi fokozatok:

  • A 4-es az alacsony fokozat. Ez akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk alapján az Európai Unió, illetve a NATO valamelyik tagállamában terrorcselekmény elkövetésének veszélye áll fenn.
  • A 3-as (közepes) fokozat akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak az EU illetve a NATO valamelyik tagállamában, vagy pedig ha valamelyik szomszédos államban terrorcselekményt követtek el.
  • A 2-es (magas) fokozatot akkor kell elrendelni, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utalnak, vagy Magyarországot fenyegető terrorcselekmény közvetlen bekövetkezésére utaló, konkrét információk állnak rendelkezésre.
  • Az 1-es, a legmagasabb (kritikus) fokozat rendelhető el, ha Magyarország területén vagy Magyarország területére is kiható, súlyos következményekkel járó terrorcselekményt követtek el, vagy pedig Magyarország területén olyan súlyos következményekkel járó egyéb esemény történik, amelynél felmerülhet a terrorizmussal való összefüggés.

A kedd reggeli brüsszeli robbantások hírére az egész világ felbolydult. A Reuters és a belga VRT hírügynökség is úgy tudja, hogy a Zaventem repülőtéren 13 ember halt meg, és 35 sebesült van. Eddig három bombát találtak a brüsszeli reptéren, és tovább keresik az esetleges további pokolgépeket. A brüsszeli Maelbeek metróállomáson is robbantottak, ez közvetlenül az uniós intézmények közelében van, tíz percre az Európai Parlamenttől és az Európai Bizottságtól, szállodákkal körülvéve. Egy utas a Twitteren fotót posztolt arról, hogy az embereket a metrókocsikból az alagutakon keresztül evakuálják. A belga VRT hírügynökségre hivatkozva a BBC és a The Guardian is azt írta, hogy akár tíz halott is lehet a Maalbeek metróállomáson.

Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget, lezárták a belga főváros reptereit, a metróállomásokat is, az összes pályaudvart, sőt a múzeumokat is. Az iskolákból hazaküldték a gyerekeket.

Robbantások Brüsszelben - kettes fokozatú a terrorkészültség itthon, rajtra készen áll a TEK

A belga közlekedési vállalat bejelentette, hogy a teljes tömegközlekedést leállították, sem a metrók, sem a villamosok, buszok nem járnak. A belga légügyi irányító központ tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti. A Brussels Airlines repülőgépe reggel fél hétkor indult a magyar fővárosból, és 08.15-kor szállt le.

Európa több országában is nagy a készültség

Szigorították a párizsi Charles de Gaulle repülőtér biztonságát a brüsszeli robbantások hírére. A legmagasabbra emelték a készültségi szintet Rómában, a Leonardo da Vinci Nemzetközi Repülőtéren, és összeült a nemzetbiztonsági tanács.

 További hírek a brüsszeli robbantásról itt :

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top