Aktuális

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között – percről percre

Terrorcselekmény történt a brüsszeli reptéren és a metróban. Sok a halálos áldozat, két magyar is megsérült. Több bombát is találtak, ami nem robbant fel. Cikkünket folyamatosan frissítjük!

**20:10**Az elfogott Abdeslam is részt vett volna a brüsszeli merényletben**

Rendőrségi források szerint a keddi brüsszeli terrortámadásokban a párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna az eredeti tervek szerint – közölte a Politico című hírportál. A feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák. A belga külügyminiszter szerint a hónapokon át szökésben lévő férfi a párizsi támadások után újabb terveket szőtt Brüsszelben és számos fegyverhez is hozzáférhetett.

**19:15**Megemlékezés volt a Belga Királyság budapesti nagykövetsége előtt**

A Vár alatti Toldy Ferenc utcában sokan emlékeztek kedd este a terror brüsszeli áldozataira, a belga nagykövetség előtt. A merénylet két magyar sérültjét egyaránt műteni kellett. A metróban megsérült kormánytisztviselő férfi belső vérzéssel került kórházba. A reptéren megsérült magyar pedig csonttörést szenvedett.

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között – percről percre

**19:00**Szerdai brüsszeli járatait is törölte a Brussels Airlines Ferihegyről**

A belga légitársaság szerdán három járatot indított volna Budapest és Brüsszel között, reggel fél hétkor, délben, illetve 17.40-kor, de ezek egyike sem indul el. Akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes. A Budapest Airport Facebook-oldalán azt javasolta az utasoknak, hogy lehetőleg két órával a járatuk indulása előtt érkezzenek ki a repülőtérre. A Zaventem repülőtér szerdán is zárva lesz a terrorfenyegetés miatt.

**17:10**Átkutattak egy személyvonatot a belga–holland határon**

A Schipol reptérre tartó szerelvényt egy megállóval a reptér előtt megállították és teljesen átvizsgálták a holland rendőrök. Az intézkedés tényén kívül több információt nem adtak az okokról. 

**16:50**Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Belgiumban**   

Minden nemzeti zászlót félárbocra eresztenek az ország hivatalos épületein – közölte a belga kormányfő szóvivője. A miniszterelnöki hivatalról már le is vonták a zászlót. Peter Mertens, a belga belügyi válságközpont vezetője eközben bejelentette, hogy bár a “veszély még mindig valós és komoly”, a lakosok ismét elhagyhatják otthonaikat.  A Zaventem nemzetközi repülőtér kedden zárva marad.

**16:25**A belga ügyészség azonosította a két reptéri öngyilkos merénylőt**

A két sötét ruhás volt az. A világos ruhásnak is köze volt a merénylethez, keresik.

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között – percről percre

**15:50**A terror áldozataira emlékeznek a brüsszeli Börze téren**

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között – percről percre

**15:30**Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közleménye**

Közzétette: Justin Trudeau – 2016. március 22.

 

**15:00**Legalább húszan haltak meg a metróállomáson történt támadás során**

Legalább húsz ember meghalt, százhat pedig megsebesült az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson, a kedd reggeli robbantásban – közölte Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere. Mayeur szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Az áldozatok azonosítása jelenleg is folyik. Korábban tizenöt halottról és ötvenöt sebesültről számoltak be a hatóságok.

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között – percről percre

**14:30**Fel nem robbant pokolgépet és gépkarabélyt is találtak a repülőtéren**

Fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a kedd reggeli robbantások közelében – jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió. A robbanóövet tűzszerészek hatástalanítják. Találtak egy gyanús csomagot a brüsszeli egyetemen is, jelenleg azt is vizsgálják. A belga rendőrség kiürítette a Tihange település közelében található atomerőművet. A nukleáris létesítményeknél már eddig is fokozott biztonsági intézkedések voltak érvényben.

**14:10**Német biztonsági források szerint nem volt váratlan a támadás**

Német titkosszolgálati híresztelés szerint a belga hatóságokat nem érte váratlanul a keddi brüsszeli merényletsorozat. Számítottak arra, hogy Salah Abdeslam letartóztatását valamiféle “bosszú” követi – írja a Der Tagesspiegel. A keddi kettős merényletet valószínűleg Salah Abdeslam cinkosai követték el. A németországi terrorfenyegetettség egyelőre nem változik a Brüsszelben történtek hatására. Németországban évek óta nagy a terrorveszély, de a hatóságok szerint elméleti fenyegetettségről van szó, tehát bármikor történhet terrortámadás, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok. Egy magas beosztású német biztonsági szakértő szerint – írja a lap – Salah Abdeslam a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet olyan hálózatának egyik vezetője, amit kifejezetten azért hoztak létre, hogy Németországban is elkövessen merényleteket. A nyugat-európai támadások végrehajtására szervezett hálózat nagyjából 30 emberből állt, és három csoportot alkotott. Az első csoport több tagja meghalt az IÁ fővárosaként számon tartott szíriai Rakkában egy amerikai légitámadásban. A második csoport vagy annak egy része követte el a párizsi támadásokat tavaly novemberben. Egyelőre nem ismert, hogy kik tartoznak a harmadik csoportba – mondta a berlini lap forrása. Salah Abdeslam tavaly októberben bizonyíthatóan megfordult Ulm városában, egy menekültszálláson.

**13:30**Rendőri felvezetéssel szállítják el a reptéren rekedt utasokat**

Rendőri felvezetéssel, buszokkal szállítják el a brüsszeli Zaventem repülőtérről az ott rekedt utasokat – számolt be az MTI-nek telefonon Schiffer András, aki reggel óta vesztegel a helyszínen. A politikus elmondta: Zaventem városába viszik őket, amely közel esik Charleroi repülőteréhez. Arra számít, hogy este hazarepülhet innen Budapestre. Másokat – kérésre – Leuvenbe szállítanak. Beszámolt arról is, hogy a magyar állandó képviselet ugyan felvette velük a kapcsolatot, de csak korlátozottan tudnak segítséget nyújtani, mivel az egyik robbantás a képviselet épületének közelében történt.

**13:28**Virágok a moszkvai belga nagykövetségnél**

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között – percről percre

 **13:20**Így nyilvánítanak részvétet a közösségi oldalakon**

Az alábbi kép terjed a közösségi oldalakon, így nyilvánítanak részvétet az internetezők.

 

**12:36**11 halottról és 81 sérültről adtak hírt**

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter jelentése szerint tizenegyen vesztették életüket és 81-en sebesültek meg Zaventem nemzetközi repülőtéren.

**12:19**Több szemtanú is megszólalt**

A robbanás leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket. A padlót vízzel keveredett vér borította – mondta egy Genfből érkező utas. Hozzátette: szinte alig értek be az épületbe, amikor a robbanás történ. Egy várakozó utas elmondása szerint a robbanás pillanatában embereket emelt a magasba a detonáció, majd úgy estek vissza a földre, akár a zsákok. Egy idősebb asszony beszámolója szerint megcsonkított testek feküdtek mindenütt.

“Kegyetlen volt! Leszakadt a tető, és mindenhol sérült emberek feküdtek. A táskák szanaszét hevertek a földön. Vérfoltok voltak még a falakon is” – mondta egy másik várakozó.

“A törmelékben járkáltunk. Olyan volt, mint egy háborús filmben” – tette hozzá egy fiatalember.

Fotó: MTI/AP/Ralph Usbeck
Fotó: MTI/AP/Ralph Usbeck
Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között - percről percre

A metróban utazók is megszólaltak. “A metró éppen elindult a Maelbeek megállóból, amikor nagy robbanást lehetett hallani. Rengetegen voltak a metrón, azonnal kitört a pánik” – mondja egy 32 éves fiatalember, akinek súlyosan megsérült az arca a detonáció következtében.

Az egyik helyszínen tartózkodó riporter arról számolt be, hogy többen véres arccal menekültek a metrómegállóból. Két embert hordágyon azonnal elszállítottak.

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között - percről percre

A detonációt követően többen a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál sokáig fekete füst gomolygott a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint.

**12:06**Így érinti a Magyarországról Brüsszelbe tartó járatokat a tragédia**

A brüsszel–zaventemi járatokat törölték, de a Brüsszel-Charleroi járatok menetrend szerint közlekednek, viszont a fokozott biztonsági intézkedések miatt előbb ki kell érni a reptérre. További részletek a Brüsszelbe repülővel utazóknak itt.

**12:03**Megszólalt a belga miniszterelnök**

“Megtörtént, amitől tartottunk, fekete nap ez Belgium számára” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő. A miniszterelnök arról számolt be, tisztában vannak vele, hogy “sok a halott, és sokan megsebesültek” a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál történt robbantásokban. Mindemellett leszögezte, hogy higgadtságra és szolidaritásra van szükség. Charles Michel közölte azt is, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin.

**11.52**A terrorveszélyre hivatkozva teljesen lezárják Belgium határait**

**11:49**A külügyminisztérium üzent a kint lévő magyaroknak**

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata azt kéri a Brüsszelben tartózkodó magyar állampolgároktól, hogy ne menjenek a tömegesen látogatott, forgalmas és zsúfolt helyszínekre, pályaudvarokra, metróállomásokra, áruházakba, ne keressenek fel turisztikai nevezetességeket. Kiemelték, hogy szükség esetén a +32 2 348 1811 telefonszámon érhetik el a konzuli hivatalt. Továbbá kérik, hogy a Belgiumban tartózkodó vagy odautazni kívánó magyar állampolgárok a konzuli szolgálat honlapján regisztrálják utazásukat, valamint kísérjék figyelemmel az eseményeket.

**11:43**Már a Facebookon is jelezheted, hogy biztonságban vagy**

A Facebook bekapcsolta a Safety Check funkcióját, így a Brüsszelben tartózkodók már ott is egy gombnyomással jelezhetik, hogy jól vannak.

**11:34**Képek Brüsszelből**

Képek a robbantás utánról és a mostani helyzetről

Megnézem
Összes kép (1)

 

**11:20**Belülről bezárták az iskolákat**

Brüsszelben biztonsági okokból több iskolát is bezártak belülről. Máshol a korábban már említett módon, egy papírt aláírva lehet elhozni a gyerekeket.

**11:18**Páncélozott járműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre**

A TEK emberei ellenőrzik a budapesti metrót és a Kossuth téret is védik. Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát, eddig a hármas volt érvényben. A kettes fokozat addig lesz életben, ameddig ki nem derül, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban – közölte a belügyminiszter. A magyarországi terrorkészültségről itt olvashatsz bővebben.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

**11:15**Itt jelezheted, ha rendben vagy**

Létrejött egy oldal, ahol a Brüsszelben lévők jelezhetik, ha rendben vannak, vagy ha nem tudnak elérni valakit, aki feltehetően a robbantások helyszínén tartózkodott.

**11:09**Két magyar is megsérült**

Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantásokban – mondta Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet. Mindkettőjüket kórházban ápolják.

**11:06**Elmarad a belga labdarúgó-válogatott nyilvánosra tervezett edzése**

“A futball ma nem fontos” – olvasható a csapat Twitter-bejegyzésében. A tréning 16.30 órakor kezdődött volna a brüsszeli Baldvin Király Stadionban.

**11:04**Legalább 21 halott van**

A tűzoltóság szerint legalább 21 halottja van a repülőtéren történt robbantásnak

**10:58**Még mindig nem lehet telefonálni**

A krízisközpont azt ajánlja az embereknek, hogy használják a social mediát, vagy küldjenek sms-t, ha el akarják érni a hozzátartozóikat.

 **10:57**Megerősítették, hogy öngyilkos merénylet történt**

Hivatalosan is megerősítették, hogy öngyilkos merénylet történt a brüsszeli Zaventem repülőtéren.

**10:46**15 halottja és rengeteg sebesültje van a metróban történt robbanásnak**

Tizenöt halottja és 55 sebesültje van a brüsszeli Maelbeek metróállomásnál kedden elkövetett robbantásnak – közölte a brüsszeli tömegközlekedési vállalat.

 

**10:45**Lezárták Brüsszel közúti alagútjait**

Biztonsági okokra hivatkozva lezárták az autóközlekedést segítő alagutakat. A rendőrség a város alatt kialakított, a forgalom gyorsítása érdekében épített valamennyi közlekedési alagutat lezárta.

**10:44**Így engedik haza a gyerekeket az iskolákból**

Brüsszelben élő magyarok arról számoltak be a Facebookon, hogy a hatóságok mindenkit arra kérnek, maradjanak ahol vannak! “A gyerekeket úgy lehet elhozni az iskolából, hogy a portán mondani kell a szülőnek a gyerek nevét, majd aláírni egy papírt.” 

**10:43**A nagykövetség tájékoztatása**

Robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban is - több halálos áldozat is van
Robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban is - több halálos áldozat is van

**10:33**Törölték a zaventemi járatokat**

A Budapest Airport Zrt. közlése szerint törölték a robbantások miatt kiürített és lezárt brüsszeli reptérre induló vagy onnan érkező keddi járatokat. A honlapon megjelent tájékoztatás szerint ez a Brussels Airlines két-két Zaventemből induló és oda tartó járatát érinti.

**10:25**Lezárják a pályaudvarokat és kiürítik az iskolákat**

Az egyik brüsszeli tévében bemondták: Teljesen lezárták Brüsszelt. A Wetstraatot kiüritik, az iskolákból is hazaküldik a gyerekeket.

**10:17**Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot**

Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban. “Újra négyes szintre emelték egész Belgiumban a terrorveszélyt, biztos, hogy megint leáll az élet” – írja egy Brüsszelben élő magyar a Facebookon.

Robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban is - több halálos áldozat is van

**10:16**Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a hollandiai repülőtereken is**

Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a hollandiai repülőtereken és fokozott határellenőrzést vezettek be a határokon.

**10:10**Találtak egy harmadik bombát is a brüsszeli reptéren**

Robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban is - több halálos áldozat is van

**10:09**Fokozott ellenőrzés Magyarországon**

Fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén. Az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. A pályaudvarok védelmét már korábban megerősítették.

**10:08**A legmagasabbra emelték a biztonsági készültséget a római repülőtereken**

Az eddig is kiemelt biztonsági készültséget a legmagasabb szintre emelték a Leonardo da Vinci római nemzetközi légikikötőben, valamint a ciampinói repülőtéren is. A Brüsszelbe tartó és onnan érkező járatokat leállították. A merénylet ideje alatt felszálló Milánó–Brüsszel járat Liège-ben száll le.

**10:04**Magyarországon kettes fokozatú terrorkészültséget rendelt el Pintér Sándor a brüsszeli terrortámadás után.**

**10:03**A belga köztévé szerint öngyilkos robbantás történt**

Robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban is - több halálos áldozat is van

**10:02**Párizsban is változtatnak**

Megerősítették kedden a párizsi Charles de Gaulle (Roissy) repülőtér biztonságát a brüsszeli robbantások hírére.

**09:59**Túlterheltek a telefonhálózatok**

 Senki sincs képben, káosz van. Pályaudvarokat kiürítik, metró lezárva, Charleroion beléptetés, mindenki kerülni fogja a frekventált helyeket. Az egyik brüsszeli tévécsatorna információi szerint további bombákat találtak Brüsszelben, amik nem robbantak fel” – mondta egyik Brüsszelben élő olvasónk, aki hozzátette: alapvetően nem is lehet telefonálni, a hálózat annyira túl van terhelve.

**09:39**A metróban is robbantottak**

Nemcsak a reptéren, de a metró Maelbeek állomásán is (ami az EU-s intézmények mellett van) robbanás történt. A metrót lezárták. Az összes állomást és metrót evakuálták. Az itt történt robbantásnak is vannak halálos áldozatai.

**09:03**Lövések is voltak**

Szemtanúk szerint a reptéren a robbanások előtt lövések is dördültek, és arab nyelvű kiabálás hallatszott.

**08:55**Sok a halott és a sérült**

A reptéren eddig 11 halottról és sok sebesültről tudni. Feltehetően terrorcselekmény történt, amivel többen összefüggésbe hozták, hogy 4 napja vették őrizetbe Brüsszelben a novemberi párizsi merénylet fő gyanúsítottját, Salah Abdeslamot. Magyar áldozatról egyelőre nem tudni. A reptérre érkező járatok rendben leszálltak, az utasok még a repülőgépeken várakoznak.

**08:35**Fontos információ, hogy ez Brüsszel nagyobb repülőtere, nem az, ahová a fapados társaságok gépei – például a Wizzair Budapest–Brüsszel járatai – mennek.**

**08:34**Robbantottak a brüsszeli repülőtéren**

Több robbanás is történt a brüsszeli Zaventem repülőtéren, az egyik az American Airlines check-in pultjánál. Hatalmas füst terjeng az egyik terminál felett, az emberek fejvesztve menekültek ki az épületből. Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top