Aktuális

Barack Obama történelmi látogatása Kubában – képek

Barack Obama személyében közel száz év elteltével lép ismét USA-elnök Kuba földjére. A történelmi látogatás képekben.

Barack Obama elnök gépe vasárnap, március huszadikán landolt a havannai Jose Martí reptéren. Kuba kiemelten kezeli a látogatás tényét: érkezését élőben közvetítette az állami televízió. Az Egyesült Államok első embere hivatalos delegációja mellett magával vitte feleségét, két leányát és anyósát is.

88 éve Calvin Coolidge még hajóval érkezett
88 éve Calvin Coolidge még hajóval érkezett

Barack Obama személyében 88 év elteltével lépett hivatalban lévő USA-elnök Kuba földjére. A legnagyobb karibi szigetország hosszú ideig az Egyesült Államok vigalmi negyedének számított, az ország jelentős bevételt szerzett az északról érkező turisták kiszolgálásából. A vérkorrupt Batista elnök ellen puccsot szervező Fidel Castro győzelmét követően az ország rohamos tempóban fordult a Szovjetunió felé, kivíva az Egyesült Államok rosszallását, majd Kennedy elnök sikertelen Disznó-öbölbeli akcióját követően a hatalmas északi szomszéd totális gazdasági blokádját.

A klasszikus hidegháború meghaladásával a Floridától egyórai repülőútra fekvő szigetország elszigetelése egyre inkább anakronisztikus, egyik fél számára sem igazán kedvező jelenség. Barack Obama háromnapos látogatása ezért is komoly diplomáciai siker Raúl Castro jelenlegi kubai vezető (Fidel öccse) számára. Az ő óvatos, nyitást ösztönző politikája szöges ellentétben áll bátyjának évtizedes, kemény Amerika-ellenességével.

Másfelől viszont Obama elnöki ciklusát is szimbolikusan koronázza meg az évtizedekig elképzelhetetlen diplomáciai aktus.

Képek az elnöki vizitről:

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top