Aktuális

Bűnügy lett a védett fák kivágása

Rendőrségi feljelentést tett az Országos Meteorológiai Szolgálat, miután két védett hársfát vágtak ki a siófoki kutatóállomásukkal szomszédos telekről.

Az OMSZ nevében eljáró Horváth Ákos, a Balatoni Viharjelző Obszervatórium vezetője a bűnügyről az MTI-nek elmondta, hogy munkatársaik vasárnap hajnalban a szomszédos telken több embert észleltek, akik markolóval rontottak rá a két gyönyörű hársfára és miután kivágták, gyorsan fel is darabolták azokat.

A Siófoki Viharelőrejelző Állomás épülete
A Siófoki Vihar-előrejelző Állomás épülete

 

 

A másodfokú építési hatóság határozata többek közt ezekre a fákra is hivatkozott, amikor februárban megtagadták egy építési engedély kiadását az illető ingatlanra.

A siófoki önkormányzat természetkárosítás miatt tesz feljelentést az ügyben.

A telektulajdonos rokona hivatalos fakivágási engedélyt mutatott rendőröknek. A hársfák elpusztítása után azonban kiderült, hogy a kivágási engedélyt nem a védett fákra, hanem két fiatal, nem védett, és jóval arrébb álló fára kérte és kapta meg a tulajdonos.

2015 végén az OMSZ és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is fellebbezést nyújtott be a szomszédos telekre kiadott építési engedély miatt. A tervezett építkezés ugyanis ellehetetleníti az obszervatórium munkáját. Időközben a siófoki önkormányzat is változtatási tilalmat rendelt el az övezetre.

Horváth Ákos az MTI-nek azt mondta, ahhoz, hogy a klímaváltozásra fel lehessen készülni, stratégiai kérdés a precíz mérés, a pontos adatsor, márpedig az obszervatórium környezetének beépítése ezt veszélyezteti, ezért az építési engedély kiadása nem egyszerű építésjogi kérdés. “Magyarországon ilyen adatsorral rendelkező és ennyire beépítetlen mérési pont már alig van, a Balatonnál pedig nincs több” – közölte a szakember, hangsúlyozva, hogy a mérési pontatlanságok miatt elmaradó vagy hibás viharjelzések életveszélyt jelenthetnek a balatoni fürdőzők, horgászok, hajósok számára.

A helyi védelem alatt álló obszervatóriumban 1956 óta folynak mérések és megfigyelések. A hatvanéves adatbázis a Balaton és a Dunántúl egyetlen olyan adatsorának számít, ami alkalmas az éghajlatváltozás folyamatos nyomon követésére a régióban.

Az érintett telek korábban a Mol Zrt. strandja volt, mielőtt cégek közötti adásvételek után 2004-ben magánkézbe került volna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top