Aktuális

Ezek a baktériumok menthetik meg a bolygót

A műanyag hulladék hatalmas problémákat okoz a környezetünknek, főleg az óceánok esetében. Japán kutatók azonban most találtak egy megoldást, amellyel elejét vehetjük a helyzet fokozódásának.

A tudósok egy olyan baktériumfajt fedeztek fel, amely képes felfalni és lebontani az egyik leggyakrabban használt műanyagfajtát, a polietilén-tereftalátot, vagy ahogy hétköznapi nevén ismerjük, a PET-et. Ebből az anyagból készülnek az üdítőspalackok, de gyakran kozmetikumokban és háztartási tisztítószerekben is alkalmazzák.

 A Science című akadémiai tudományos lapban megjelent kutatási eredmények szerint az “Idonella sakaiensis nevű baktérium két enzim segítségével alkotóelemeire bontja a PET műanyagot, amelyeket képes táplálékként hasznosítani”.

A PET az egyik leggyakrabban használt műanyag (Fotó: Tumblr)
A PET az egyik leggyakrabban használt műanyag (Fotó: Tumblr)

A Világgazdasági Fórum (WEF) szerint a világon használt műanyag csomagolás legalább egyharmada kerül a természetbe, vagy a városi szennyvíz-infrastuktúrába.

Az információ a WEF legfrissebb jelentésében szerepel, amely 20 kutatás és 180 szakértővel készült interjú alapján készült. Ezek szerint a műanyag csomagolásoknak csupán 14 százalékát hasznosítják újra, ha pedig ez így megy tovább, 2050-re több műanyag lesz a világ óceánjaiban, mint hal (a súly szempontjából összehasonlítva).

Tavaly szeptemberben egy másik kutatócsapat olyan férgeket fedezett fel, amelyek képesek lebontani a polisztirolhabot, amelyet gyakran használnak nagyobb bútorok, szórakoztatóelektronikai eszközök csomagolásánál.

További cikkek környezetszennyezésről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top