Aktuális

Jobb vezetőnek látjuk az izmos férfiakat

Egy kutatás szerint hajlamosabbak vagyunk jobb vezetői képességeket tulajdonítani valakinek csak azért, mert kidolgozottak az izmai.

 A kutatást a Kaliforniai Berkeley Egyetemen és az Oklahomai Állami Egyetem végezték, és azt találták, hogy van összefüggés a vezetői státusz és az izmok mérete között – legalábbis az átlagemberek fejében. 

Jobb vezetőnek látjuk az izmos férfiakat

A kísérletben részt vevőknek fehér trikót viselő férfiakról mutattak fotókat, és arra voltak kíváncsiak, az emberek mit gondolnak vezetői készségeikről és társadalmi státuszukról. Az esetek jelentős többségében az emberek a nagyobb kar-, váll- és mellizmú férfiakhoz társították a jó vezetői tulajdonságokat és a magas pozíciót, míg a gyengébb külsejűeket ezen a skálán lejjebb értékelték. 

Egyetlen kivétellel: ha a fotón úgy tűnt, az illető henceg, fenyeget az izmaival, nem ítélték meg pozitívan.

Mivel azt eddig is tudtuk, hogy a vonzó külsejű emberekhez alapból jobb tulajdonságokat társítunk, egy másik kísérletben az izmos testekre kevésbé vonzó fejeket photoshopoltak. Az izmok ebben az esetben is nyertek – akinek nagyobbak voltak, azt jobb vezetőnek tartották. 

Természetesen ez csak egy asszociációkra épülő kísérlet volt. Mikor a végén megkérdezték a résztvevőket, hogy mit szólnának, ha a képeken látható férfiak erejüket csak a saját céljaikra használnák fel, egyből lejjebb értékelték őket a vezetői skálán. Tehát hosszú távon a külsőnél több nyom a latba a személyiség.

Ugyanezt a kísérletet elvégezték nők fotóit felhasználva is – ebben az esetben semmilyen összefüggés nem mutatkozott a nők testfelépítése és vezetői készségeik megítélésében.

Forrás: The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top