Aktuális

Rémes állapotúak hidaink: a szerdai kőomláshoz hasonló esetek bármikor előfordulhatnak

Szerencsére senki sem sérült meg szerdán, amikor vasbeton- és kődarabok hullottak a Petőfi hídról a budai alsó rakpartra. A híd állapotát folyamatosan figyelik, ennek ellenére bármikor előfordulhat hasonló eset.

Tégla méretű kő-, vasbetondarabok estek le szerda délelőtt a Petőfi hídról a budai alsó rakpartra. Almássy Kornél, a Budapest Közút vezérigazgatója szerint a problémát az időjárás okozta, és annak ellenére, hogy a hidat rendszeresen ellenőrzik, hasonló eset sajnos bármikor előfordulhat. “A híd egyik burkolóeleme és egy tálcaelem esett le az alsó rakpartra. Az időjárási körülmények miatt a dilatáción keresztül befolyik a víz, az olvadás és a fagyás pedig meglazíthatja a híd bizonyos elemeit, emiatt fordult elő ez a nem várt károsodás. Kizárni nem lehet az ilyen eseteket, de azon vagyunk, hogy minél sűrűbben ellenőrizzük a hidat. A hídmester naponta ellenőrzi ezeket a kritikus területeket, de az időjárásból fakadóan ilyen hibák előfordulhatnak. A híd sajnos nincs jó állapotban” – mondta az Inforádióban Almássy Kornél.

A Petőfi híd felújítására sajnos még éveket kell várnunk, a tervezés 2017-ben indulhat el, a kivitelezésre pedig legkorábban 2019-2020-ban kerülhet sor. A Lánchíd felújítását sem lehet tovább halogatni, annak tervezése már folyamatban van.

“A Lánchíd van a legrosszabb állapotban a budapesti hidak közül. Ha ennek a BKK által végzett terveztetése lezárul, reményeink szerint minél hamarabb elindulhat a kivitelezés. Ha a tervezés lezárul ebben az évben, akkor a jövő év során kerülhet sor a kivitelezési tendereztetésre. Mindez a jövő évi költségvetés és európai uniós források figyelembe vételével történhet” – mondta Almássy Kornél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top