Aktuális

Melegellenes kampányban használják a kanadai apukák képét

2014-ben internetezők ezrei ismerhették meg B. J. Barone és Frankie Nelson történetét, egy az örökbefogadott gyerekük születésekor készült fotó kapcsán. Ugyanez a kép most a fotós engedélye nélkül tűnt fel melegellenes propagandaposztokban.

Lindsey Foster készítette az azóta világhírűvé vált képet, amelyen a két apuka látható, ahogy intenzív érzelmek közepette meglátják fiúkat, Milót.

A fotó, ami bejárta a világsajtót 2014-ben (Fotó: Lindsey Foster Photography)
A fotó, ami bejárta a világsajtót 2014-ben (Fotó: Lindsey Foster Photography)

“Ez a kép megtestesít mindent, amire büszkék lehetünk: a szeretetnek nincs neme, színe vagy szexuális preferenciája. Ilyen a feltétel nélküli szeretet” – mondta a pár két évvel ezelőtt.

A fotót most azonban egy ír politikus és egy olasz szélsőjobboldali párt is felhasználta, hogy terjesszék nézeteiket.

Mary E. Fitzgibbon – igen, ez a neve – a következőt írta Twitter-oldalára: “gondoskodnunk kell a gyerekek azon jogáról, hogy ha csak lehet, saját anyja és apja szeretetében nőjön fel”. A magvas gondolat mellé egy fotómontázst is közölt, a bal oldali képen Foster fotója látható, míg a jobb oldalin egy terhes nő, aki feltehetően a férjével és fiatalabb gyerekükkel vált puszikat.
A Fratelli d’Italia nevű szélsőjobboldali párt pedig utcai plakátokon használta engedély nélkül a fotót. A kép mellé azt írták: “a baba sosem lesz képes kimondani azt, hogy »anya«. Védjük meg a gyerekek jogait.”

B. J. Barone a BuzzFeednek nyilatkozva elmondta, hogy sokkolta őket a hír, amelyhez sem a fotós, sem az ő engedélyüket nem kérték el, ráadásul mindezt egy olyan kampányban használják, amely az LMBTQ családok jogait aknázza alá. “Azzal kampányolnak, hogy minden gyereknek szüksége van anyára – mondta Barone. – Ehhez pedig a mi fotónkat használják és azt állítják, hogy mi megtagadjuk a fiunktól, Milótól, hogy legyen egy anyja. Természetesen nem értünk egyet ezzel és tiltakozunk!”

Lindsey Foster, a fotós szintén nyilatkozott a BuzzFeednek és elmondta, frusztrálja, hogy engedélye nélkül használták fel a képét, ráadásul ilyen negatív módon. “Általában lazán veszem, ha mások felhasználják a képeimet, amíg azt pozitív módon teszik és feltüntetik a nevemet – mondta a kép készítője. – De így felhasználni a képemet, nos ez törvényellenes. Imádom Frankie-t és B. J.-t, és velük együtt harcolok, ők pedig velem együtt. Az olaszországi felhasználás miatt valószínűleg jogi útra tereljük majd az esetet.”

Barone és párja a kép körül kialakult újbóli érdeklődést meglovagolva azt tervezik, hogy Milo kalandjai címmel gyerekeknek szóló könyvet írnak, hogy a fiatalokat felvilágosítsák, ehhez pedig LMBTQ szülőktől kérnek fotókat, hogy bemutassák, milyen boldog családokban élnek. Mindehhez természetese saját hashtag is jár a közösségi médiában, a képek a #WeAreFamily alatt gyűlnek világszerte.

“A családok nem az anyákról vagy apákról, hanem a szeretetről szólnak – tette hozzá Foster. – Milo pedig olyan szerető közegben nő fel, hogy ha minden gyerek hasonló körülmények között élhetne, a világ egy sokkal jobb hely lenne.”

További cikkek meleg szülőkről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top