Aktuális

Ez a fiatalság 10 titka a francia nők szerint

Sikkesek, büszkék, bohókásak, és messziről süt róluk az életöröm, tartozzanak bármelyik korosztályba. Elmondjuk, mi tartja fiatalon a francia nőket.

Ha azt a szót hallom, hogy dáma, állandóan stílusos, légiesen könnyed francia nőket látok magam előtt. Olyan nőket, mint Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Sophie Marceau, Audrey Tautou, Marion Cotillard. Nőket, akikről süt valami semmihez nem fogható laza elegancia. Láthatólag remekül érzik magukat a bőrükben, és nem hagyják, hogy mindenféle ostoba konvenciók korlátozzák őket abban, milyen ruhát vagy éppen frizurát “illendő viselni” egy nőnek az ő korukban.

Pontosan erről szól a Brightside összeállítása, amihez Rebeca Plantier Lessons From France: Eating, Fitness, Family című könyvét hívták segítségül. Jöjjön hát a francia dámák tíz életvezetési tanácsa, ami segít megőrizni a fiatalságunkat.

1. Maradj aktív!

A franciák hagyományosan nagyon aktív nemzetnek számítanak. A szabadidejükben sem bírják a tespedést, életkortól függetlenül imádnak túrázni, kocogni, úszni, síelni. És ez nem valamiféle tudatos törekvés arra, hogy minél többet sportoljanak, egyszerűen a szocializációjuk része, hogy megtanulják a pihenőidejüket is aktívan tölteni. Ha nyaralnak, akkor sem a tengerparton süttetik a hasukat, jobban izgatja őket, hogy minél több dolgot felfedezzenek.

2. A humorérzék többet ér, mint bármilyen antioxidáns

A franciák híres szarkazmusa remek eszköz ahhoz, hogy az élet nehezebb fordulópontjain átlendüljenek, és az öregedést ne tragédiaként fogják fel, hanem a világ természetes rendjeként. Nincs még egy nyelv, amelyben olyan sok közmondás és vicc szólna arról, hogy az élet igazából csak 40 fölött kezdődik, mint a franciában.

3. A jó élet a jó ételeknél kezdődik

A francia konyha kitűnőségét nem szükséges bizonygatni. Hogy lehet, hogy a francia nők között mégis alig találni olyat, aki súlyproblémával küzd? Nos, a titok a mennyiség és a minőség folyamatos szem előtt tartása. Mindig apró adagokat fogyasztanak, és nagyon odafigyelnek a szép tálalásra. Ha pedig az anyagi lehetőségeik engedik, étteremben, társaságban esznek, mivel náluk az evés nemcsak szükségletkielégítés, hanem rekreációs tevékenység is. Nem véletlen, hogy a testsúlyuk 40 évesen sem sokkal több mint 20 éves korukban volt.

via GIPHY

4. A francia nők az idő múlásával egyre nagyvonalúbbak önmagukkal

Ha a gyerekek kirepülnek a fészekből, azt az anyák nem sorscsapásként élik meg, hanem lehetőségként arra, hogy több időt és pénzt fordítsanak saját magukra. A franciáknál nem ciki, ha egy nő egy pár márkás cipőt vásárol magának, ahelyett, hogy az unokájának venne egy xboxot. Xboxot akarsz? Dolgozz meg érte. Ott ez az életfilozófia. Pontosan tudják, hogy a dolgok nem pottyannak csak úgy az ölükbe, és nem, érzik önzőségnek azt, ha odafigyelnek a saját jól létükre. A nagyszülőkre pedig nem bármikor ingyen ugrasztható bébiszitterre tekintenek a fiatalok, hanem tiszteletben tartják, hogy nekik is van saját életük.

5. Egyre kevesebb ruhát vesznek, viszont egyre drágább darabokat

A kulcsszó itt is a minőség. Nem arról van szó, hogy két kézzel szórják a pénzt az öltözködésre a francia nők. Pusztán arról, hogy megnézik, mi az, amire költenek. Kevés ruhadarabot vesznek, de azok kiváló anyagból készült, egyszerre sikkes és praktikus darabok. Mert mindenkinek kell egy kis fekete ruha, egy jó farmer, strapabíró cipők minden alkalomra, és még sorolhatnánk.

6. A kor előrehaladtával egyre aktívabb társasági életet élnek

Talán ebben tanulhatnánk a legtöbbet mi, magyarok a francia nőktől. Ők ugyanis nem gubóznak be idős korukban, hanem éppen hogy megragadják az alkalmat, hogy a felszabadult idejük egy részét társaságban töltsék. Összejárnak a barátaikkal, kártyapartikat rendeznek, velük együtt kirándulnak, színházba, kiállításra járnak. És hogy mindezt fesztelenül megtehessék, gondosan ügyelnek a külsejükre, ápolt megjelenésükre és makulátlan ruházatukra.

7. A kor nem betegség, nem kell rá gyógykezelés sem

A francia nők jóban vannak a ráncaikkal. Nem érzik magukat kellemetlenül, ha nincsenek kisminkelve, és nem járnak plasztikai sebészhez. Helyette inkább sportolnak, jó minőségű arckrémet használnak, és nem törekszenek arra, hogy 80 évesen is 25-nek látsszanak. Sőt: a ráncok hiányát egy bizonyos életkor után szokatlannak, mentális problémák jelének tartják.

via GIPHY

8. Mindegy mennyi idős vagy, bármit viselhetsz, amiben jól érzed magad

Egy francia nőnek eszébe sem jut, hogy lemondjon a farmerviselésről csak azért, mert elmúlt 40 éves, és nem szanálják ki a ruhatárukból a térd felett végződő szoknyákat sem csak azért, mert már túl vannak a harmincas éveiken. Náluk nincs abban semmi különös, ha anya és lánya egyforma stílusú ruhát hord. Persze az idő múlásával ők is egyre inkább a visszafogott, klasszikus stílust részesítik előnyben, és persze az anyagi lehetőségeik is korlátozottabbá válnak. De nem élik meg kényszeresen korlátozó tényezőként a korukat.

9. A szexuális élet nem életkor függvénye

A franciák szentül hiszik, hogy az élet virágzásának második időszaka 40 fölött kezdődik. Egy negyvenes nő már sok mindent elért és megélt, rengeteget tapasztalt, ugyanakkor még mindig kiváló fizikai és mentális állapotban van. Miért ne töltenék meg érzéki élményekkel is a mindennapjaikat? Ez a gondolkodásmód egyrészt az életöröm és a jó közérzet záloga, másrészt viszont rengeteg válást eredményez…

Bármit megtehetsz, csak tarts mértéket

Legyen szó ételről, borról, szórakozásról, a franciák hitvallása az: mindent lehet, csak mértékkel. A könyv szerzője 52 éves barátnőjét fiatalos, életerős nőként írja le, aki minden nap elszív egy szál cigarettát reggeli után. Azt vallja ugyanis, hogy még mindig kevesebbet árt magának a napi egy cigi+kávé kombóval, mint amit az a stressz jelentene, ha le kellene mondania szenvedélyéről.

Ez a fiatalság 10 titka a francia nők szerint

Forrás: Brightside

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top