Aktuális

Magyar régiók is bekerültek az unió legszegényebbjei közé

Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint négy magyar régió került az Európai Unió 20 legelmaradottabb térsége közé.

Annak ellenére, hogy hazánk a volt keleti blokk országai közül a legtöbb uniós támogatást hívta le, az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP) tekintve Észak-Magyarország az uniós átlag 42 százalékát érte el csupán 2014-ben, Észak-Alföld 43, Dél-Dunántúl 45, Dél-Alföld pedig 47 százalékát. Ezzel ez a négy magyar régió az Európai Unió húsz legszegényebb területe között található – írja hétfői számában a Magyar Nemzet és a Világgazdaság.

Az unió statisztikai hivatala szerint Közép-Magyarországon az uniós átlag állampolgáraihoz viszonyítva valamivel magasabb az életszínvonal, hiszen ebben a régióban 107 százalékos a mutató, Nyugat-Dunántúl valamivel 70 százalék fölötti. Összességében az Unió nyolcadik legszegényebb régiója a magyar.

Az Eurostat felmérése az unió 276 területi egységét vizsgálta. Pozsonyban 186, Prágában 173 százalék az egy főre jutó GDP az EU-s átlaghoz képest, míg a leggazdagabb londoni legbelsőbb kerületekben 539 százalékon áll ez a mutató.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top