Aktuális

Mit csinálnak azok a gyerekek, akik nem mentek hétfőn suliba?

A Nem leszek suliban Facebook-oldalán eddig 33 ezren igazolták vissza az eseményt, és még 17 ezren érdeklődnek felőle. Ebből persze nehéz megtippelni, hogy valóban hány gyerek ment el a suliba. A mai nap a szülők és a gyerekek szolidaritásáról szól, ezzel is kifejezve egyetértésüket a pedagógusok tiltakozásával, az oktatási rendszer megreformálásának fontosságával.

“Én nem viszem a lányomat ma iskolába, mert náluk az egész osztály otthon maradt. A szülők saját osztálycsoportjukban beszélték meg, és döntötték el ezt. Szerintem ettől semmi bajuk nem lesz, egy nap alatt nem marad le a tananyaggal, viszont így tudunk üzenni mi, szülők is, hogy tiltakozunk. Rengeteg órájuk van, fáradtak, túlterheltek, rosszak a tankönyveik. Semmire nincs pénz, a suli lepattant, minden megy tönkre. Egy kicsit furán érzem magam, mert a Klik finoman fenyegetőzik, de igazából nem hiszem, hogy ebből baj lehet” – mondta el egy anyuka az NLCafénak, bár a nevét nem vállalta.

Vannak, akik nem értenek egyet a tiltakozás módjával. “A fiam osztályából talán még tízen sem mentek ma iskolába. Ő sem akart. Azért küldtem el mégis, mert ha egyetértek is az oktatási rendszer változtatásával, azzal már nagyon nem, hogy a diákokat használják fel a tiltakozáshoz. Nem ez a megoldás, erre más módot kell találni. A mai nap nem sztrájk az iskolákban, a pedagógusok tanítanak, a hiányzó gyerekeknek pótolniuk kell. A fiam meg nagyon utál pótolni, inkább bement.”

#nemleszeksuliban

Közzétette: Etelka Majlát – 2016. február 28.

Egy másik anyuka azt mondja, hogy bár nem ért egyet azzal, hogy a gyerekeket használjuk fel eszközként, mégis mindkét gyereke otthon maradt ma. “Muszáj szolidárisnak lenni, végre látom a közös célt és a lehetőséget az összefogásra. Pontosan elmagyaráztam a gyerekeimnek, hogy ez csak egyszeri alkalom, és hogy miről szól, igaz ők már elég nagyok ahhoz, hogy megértsék. Hozzá kell tennem azt is, hogy sosem betegek, tehát  egyébként nem szoktak hiányozni a suliból.”

Aki nem tudta, hogy hol legyen ma a gyerek, annak számos alternatívát kínálták:

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban ma rendkívüli alternatív hétfőt tartottak, ezt azonban a diákok találták ki, és ők is szervezték meg, persze a tanárok segítségével. “Az egész onnan indult, hogy jöjjünk-e hétfőn suliba” – mesélte Szilasi Blanka, az AKG egyik végzős tanulója. “Mi nem tartozunk a Klik alá, de mindenképpen ki akartuk fejezni az egyetértésünket a tiltakozás mellett, szóval nem tudtuk, hogy mi lenne a jó megoldás. Aztán az egyik évfolyamtársunk mondta, hogy ő nem tud bejönni, mert vigyáznia kell a kisebb testvéreire, mire az egyik tanárunk azt mondta, hogy hozd be őket is, nyugodtan. Ekkor jutott eszünkbe, hogy akkor bárki behozhatja a gyerekeit, csináljunk erre a napra programokat nekik. Most éppen tele a suli, három korcsoportban foglalkozunk a gyerekekkel: külön az alsósokkal, nekik játszóház, mesesarok, diavetítés van meg kézműves foglalkozások, a felsősök alternatív óralátogatásokra mehetnek, a gimnazista korosztállyal pedig kerekasztal-beszélgetéseket tartunk arról, hogy milyen a jelenlegi oktatási helyzet, miért kell változtatni rajta, mik a pedagógusok céljai szerintük, stb. 100-nál többen regisztráltak az eseményre, de vannak, akik regisztráció nélkül jöttek. A hangulat egyébként nagyon jó, örülök, hogy jónak bizonyult az ötlet” – mesélte Blanka.

Alternatív hétfő az AKG-ban (Fotó: AKG Facebook oldala)
Alternatív hétfő az AKG-ban (Fotó: AKG Facebook oldala)

Nemcsak az AKG diákjai, de rengeteg alapítvány, emlékház is gyerekfelügyeletet vállalt a mai napon. Például a Krétakör Alapítvány is foglalkozást tart ma a gyerekeknek, az oldalukon megtalálhatók a részletek. A Róth Miksa Emlékház február 29-én, hétfőn reggel 8-tól este 6-ig rendkívüli nyitva tartással (ezért belépődíj nélkül) és sok szeretettel vár minden “iskolakerülőt”. “Mozaikkészítés, Róth-tervek színezése, játékprogramok, minden egész órában junior tárlatvezetés, forró csoki a készlet erejéig és kifogyhatatlan jókedv vár rád is, ha eljössz. Róth Miksa évtizedekig harcolt a humánus, korszerű és színvonalas szakoktatásért ezért viselünk kockás inget mi is. Jó nap lesz:  egész nap várunk a VII. kerület Nefejecs utca 26-ban, a Róth Miksa Emlékházban!”

Több nagymama is felajánlotta, hogy szívesen vigyáz bármennyi gyerekre, akik nem mennek suliba, ők ezzel támogatják a tiltakozást. “Az én unokáim is itthon vannak, velem, a kert nagy, én meg imádom a gyerekeket, szóval felajánlottam az összes ismerősnek, hogy hozzák bátran a gyerekeket, én szívesen vigyázok rájuk. Most húszan vannak, játszanak és csinálok nekik zsíros kenyeret meg teát. Ha megtehetem, miért ne segítsek? Egyébként a barátnőim is bevállaltak egy csomó lurkót, nem én vagyok az egyedüli, aki segíteni akar”  mesélte az NLCafénak egy Budapest melletti városban élő nagyi.

Egy pomázi gyerekorvos nyilvánosan felajánlotta, hogy ad igazolást a mai napról, igaz, azt is hozzátette, hogy egy erős segítséggel rendel hétfőn, mert már érkezett néhány fenyegetés az ajánlata miatt. “Szökőnap, iskolából távolmaradás. Mint pomázi gyermekorvos, budapesti magánrendelővel, bármelyik II.29-én hiányzó gyermeket szívesen megvizsgálok, és arról nem tehetek, hogy ebben a járványos időben mindenkinél találok valamit, ami miatt nem mehet iskolába. De ha nem találok, akkor igazolt a hiányzás, mert megjelent. Tiszteletként az unokáim kiváló pedagógusainak, a két pedagógus lányomnak, sógornőmnek. Szóval belülről is látom a dolgokat, nem csak lázadó vagyok.”

A Nem leszek suliban Facebook-oldalán közel ötven hely és magánszemély jelentkezett, akik vállalják ezen a napon a gyerekek felvigyázását. Ide kattintva megnézheti a folyamatosan bővülő listát.

További cikkek a tiltakozásokról itt: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top