Aktuális

6+1 dolog, amit nem tudtál Szent Margitról

Szent Margitról számtalan legenda keringett. Állítólag látnoki képességei voltak, de azt is beszélték, hogy nem fürdött.

Margit édesapja IV. Béla király, édesanyja Laszkarisz Mária bizánci hercegnő. Szülei születésekor felajánlották őt Magyarország megmentéséért, ezért hároméves korában a veszprémi domonkos apácákhoz került, ott nevelkedett.

Forrás: Wikipédia
Margit vezeklőöve – Forrás: Wikipédia
  • Margit 1254-ben tett fogadalmat a mai Margit-szigeten. Azt később két alkalommal is visszavonhatta volna, de ő visszautasította II. Ottokár cseh király és a lengyel király házassági ajánlatát is.
  • Margit gyakran kínozta magát, korbácsolta testét. A kolostorban minden munkát szívesen elvégzett, rongyos ruhákban járt. Éjjelente állandóan imádkozott.
  • Legendák szerint látnoki képességei voltak. Állítólag apját is segítette ezzel, sőt saját halálának óráját is megjósolta.
  • Margit nagyon vágyott arra, hogy a szenvedő Krisztussal azonosulhasson. Földi jegyeseként élt, osztozni akart minden fájdalmában.
  • A legendák szerint Margit kerülte a fürdővizet, így a betegek ápolásakor sok kórt elkapott.
  • Szent Margit fiatalon, 1270-ben halt meg. Sírja nem maradt fenn: eredetileg a margitszigeti kolostor templomában nyugodott, de amikor az apácák elmenekültek a törökök elől,
    a szent földi maradványait is magukkal vitték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top