Aktuális

Az USA-ban is elvégezték az első méhátültetést

A világon eddig összesen 11 méhátültetést végeztek, a legutóbbira a napokban került sor.

A méh nélkül vagy diszfunkcionális méhhel született nők számára az egyetlen esélyt a terhességre a méhtranszplantáció jelenti.

Egy beültetett szerv esetén komoly gyógyszerekkel kell elnyomni az immunrendszert ahhoz, hogy a test ne lökje ki a szervet. Mivel a méh nem létfontosságú szerv, beültetésének egyedüli célja, hogy az illető nő gyermeket hordhasson ki. Egy ilyen beültetett méhet 1-2 terhességre “terveznek”, utána leállnak az immunszuppresszív szerekkel, és a méhet eltávolítják. Ezért nehezítik etikai és jogi kérdések is a műtétet, olyannyira, hogy számos országban nem is engedélyezik. Nem véletlen, hogy az USA-ban is csak most került sor az első méhátültetésre.

A méh beültetése kilenc órás műtétet igányel
A méh beültetése kilencórás műtétet igényel

Az első ilyen műtétet Szaud-Arábiában végezték, 15 évvel ezelőtt, de ott három hónap után el kellett távolítani a szervet. A sikeres méhátültetések terén Svédország igazi nagyhatalom: eddig kilenc ilyen operációt végeztek ott, ebből öt eredményezett terhességet, amiből négy baba meg is született, egészségesen. Az első USA-beli műtét eddig sikeresnek tűnik, és a közeljövőben több ilyet is terveznek.

A műtétet követően néhány hónap múlva lehet számítani az első vérzésre, és mintegy egy év után lehet megpróbálkozni a korábban in vitro megtermékenyített és lefagyasztott embriók egyikének beültetésével. A szülésre általában császármetszéssel kerül sor.

Forrás: medicalnewstoday.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top