Aktuális

Meghalt Butrosz-Gáli, volt ENSZ-főtitkár

Kairóban, 93 éves korában meghalt Butrosz Butrosz-Gáli egyiptomi politikus, aki 1992 és 1996 között az ENSZ főtitkára volt. Butrosz-Gáli medencetöréssel került kórházba, ahol elhunyt.

Az 1922-es, kopt keresztény születésű Butrosz-Gáli Kairóban, Párizsban, majd New Yorkban tanult. 1977–1991 között Egyiptom külügyi államminisztere volt, ezután ENSZ-főtitkárrá választásáig külügyminiszter-helyettesként dolgozott. Ő volt az első arab országbeli ENSZ-főtitkár.

Már a nagyapja is miniszterelnök volt
Már nagyapja is miniszterelnök volt

Butrosz-Gáli hivatali ideje alatt történt a ruandai népirtás, ekkor folyt a délszláv háború is. 1996-ban az USA vétója akadályozta meg újraválasztását, ő volt az egyetlen ENSZ-főtitkár, aki csak egy ciklust töltött hivatalában.

Richard Holbrooke amerikai diplomata szerint újraválasztását azért vétózta meg az USA, mert ellenezte a NATO-bombázásokat a boszniai háborúban. Butrosz-Gáli halálhírét az ENSZ jelentette be, a Biztonsági Tanács egyperces csenddel emlékezett meg róla. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top