Aktuális

Több pénzt keres egy leszbikus, mint egy heteroszexuális nő

Nagy-Britanniában, az USA-ban, Kanadában, Franciaországban és Hollandiában vizsgálta egy kutató a keresetek és a szexuális beállítottság közti összefüggést.

A munkaerőpiacok az egyenlőtlenség melegágyai – írja az Economist cikkére hivatkozva a hvg.hu. Az Economist szerint a leszbikusok többet keresnek a heteroszexuálisoknál.

Akárcsak a legtöbb ilyen, a kereseti egyenlőtlenségeket felmérő kutatás a férfi-nő összehasonlításból indul: a fehér amerikai férfi által elvégzett munka után fizetett egy dollár helyett a fehér nőknek (ugyanarra a munkára) már csak 78 centet szánnak.

Miközben  a házasság jót tesz a férfi jövedelmének, az anyaság visszahúzza a női kereseteket. Marieka Klawitter a Washingtoni Egyetem kutatója az elmúlt években több tucat felmérést végzett a bérek és a szexuális irányultság témakörében. Azt találta, hogy miközben átlagosan például a meleg férfiak 5-11 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a heterók, a leszbikusok 9 százalékos jövedelmi pluszt képesek felmutatni.

Több pénzt keres egy leszbikus, mint egy heteroszexuális nő

A Nagy-Britanniában, Franciaországban az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban és Hollandiában készült felmérés magyarázatot keresve utóbbira azt találta, hogy a leszbikusok általában képzettebbek a heteroszexuális nőknél, és kevésbé valószínű a gyerekvállalásuk is. Így a leszbikus párok hajlamosak többet dolgozni (még akkor is, ha gyereket nevelnek), és ahogy azt más tanulmányokban is megfogalmazták: az azonos nemű háztartásokban a házimunkák megosztása egyenletesebb, mint a heteroszexuálisoknál.

Bármi legyen is az oka a leszbikusok bérelőnyének, az nem teszi őket kiváltságos csoporttá – írja az Economist.

Ellen Degeneres  (bal oldalon) az USA egyik legismertebb és legjobban fizetett televíziós műsorvezetője. A képen feleségével. Portia de Rossival látható. 2004 óta vannak együtt, és 2008-ban házasodtak össze.

My wife and me at the Saint Laurent show.

Közzétette: Ellen DeGeneres – 2016. február 11.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top