Aktuális

Génmódosított szúnyogokkal szállnak szembe a Zika-vírussal – fotók

Tudósok génmanipulált szúnyogokkal, a szúnyogpopuláció megváltoztatásával veszik fel a kesztyűt az egyiptomi csípőszúnyoggal szemben.

Bár a Zika-vírus ellenszerének kikísérletezése évekbe telhet, a génmódosított szúnyogok átmeneti megoldást jelenthetnek. Az Oxitec nevű oxfordi cég az elmúlt években számos helyen kísérletezett a szúnyogokkal, az eredmények pedig biztatóak. A 2015. áprilisi teszt eredményeként tavaly év végére 87 százalékkal csökkent a szúnyoglárvák száma. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a génmódosított szúnyogok a szabadban mind elpusztulnak, folyamatosan kell őket tenyészteni és pótolni.

Piracaba, Brazília: Egy biológus genetikailag módosított szúnyogokat enged szabadon.

 

Az Oxitec laboratórium összesen 250 000 genetikailag módosított szúnyogot enged el, elsősorban azokban a régiókban, ahol a legtöbb megbetegedést regisztrálták.

 

A laboratórium tavaly már komoly eredményeket ért el a náthalázzal szemben, az azt terjesztő szúnyogok populációját csökkentették génmódosított szúnyogokkal.

 

 

Campinas, Brazília: Egy biológus vért készít elő, hogy ezzel táplálja a nőstény szúnyogokat.

 

 

 

 

Zika-vírus az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.