Aktuális

Kihívó zombi-babáktól félti a gyerekeket egy képviselő

Az állampolgárok minőségi képviseletének iskolapéldáját mutatta be Vágó Sebestyén képviselő, amikor azzal fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, vagyis konkrétan Balog Zoltánhoz, hogy be kellene tiltani a jellegzetes Monster High babákat. Brávó! Ilyen egy felelős, az állampolgárok érdekeit a szívén viselő, nagybetűs H.O.N.A.T.Y.A.! Ja várj, mégsem…

Ilyet szólt ez a derék, negyvenedik évét idén betöltő férfiú – az Index mai cikke szerint – hogyaszongya “a nagy népszerűségnek örvendő, Barbie babákat a piacról kiszorító trend nemcsak a célközönséget, de a kisgyermekeket is megfertőzte. Több tanulmány és szakmai vélemény is megfogalmazódott a játék gyerekekre, fejlődésükre és személyiségükre gyakorolt káros hatásairól”.

A rettentő, unikornisszarvú szörnyeteg (Fotó: Tumblr)
A rettentő, unikornisszarvú szörnyeteg – fotó: Tumblr

Sajnos a derék honatyának nem sikerült írásbeli kérdésébe belefoglalni, hogy pontosan hol találhatóak ezek a tanulmányok, illetve kinek a szakmai véleményéről van szó. Igyekeztem kikotorni az internetből, de tudományosan megalapozott kutatási anyagot még a tudományos kutatási anyagokat bárki számára elérhető Public Library of Science weboldalán sem találtam. A Parlament weboldalán azonban – cikkünk írásakor legalábbis – elérhető Vágó úr írásbeli kérdése. Az egy dolog, hogy hemzseg a helyesírási hibáktól – olyannyira, hogy a Monster High márkanevet sem sikerült leírnia a derék politikusnak, aki láthatóan nincs túl jó barátságban az anyanyelvével. De amikor olyan mondatok szerepelnek a dokumentumban, hogy a szóban forgó játékok “ismert rémtörténetek gyermekeit ábrázolják emberi alakkal vegyítve: Frankenstein, Drakula, zombi, farkasember, és múmialányok miniszoknyában és magas sarkúban, extravagáns sminkkel”, ezek a szörnyetegek pedig “a félős gyermeket egy életre sírossá (sic), félőssé” teszik, akkor tényleg csak könnyezve lehet röhögni azon, hogy ezt komolyan is gondolja valaki.

Kihívó zombi-babáktól félti a gyerekeket egy képviselő

A politikus szerint a Monster High babákat gyártó Mattel azzal a szándékkal hozta forgalomba a figurákat, hogy a Barbie-ból már kinőtt kisiskolás korosztályt célozzák meg. Vágónak, a magyar nyelv mellett a Google sem a barátja, amelynek segítségével viszonylag könnyen kideríthette volna, hogy mindkét babát 6 éves kortól felfelé ajánlják a gyártók. De ez most mellékszál – noha remekül rámutat, hogy a politikusaink mennyire alapos munkát szoktak végezni a munkájuk során. Az már lényegesen nagyobb probléma, hogy ahogy az Index fogalmaz:

 

Vágó úgy gondolja, mindezzel semmi gond nem lenne, ha a babák nem alultáplált, ortopéd testalkatúak lennének, öltözködésükben és megjelenésükben pedig nem lennének rendkívül kihívóak, magamutogatók.

Na most, én ezen a ponton össze lettem zavarva kérem! Most akkor tessék mondani rémtörténetbe illő rettentő figurákról van szó, vagy magamutogató kihívó fröccsöntött miniribancokról, akik viszont cserébe ortopéd testalkatúak? Netán Vágó Sebestyén a miniszoknyás farkasemberekre vagy az extravagáns sminkben parádézó zombikra gerjed? Hát vesszek meg, ha értem, szerencsére itt ez az atyáskodóan féltő férfiú, aki majd jól megmondja, hogy milyen testalkatú lehet egy játék baba.

Kihívóan villogtatják fröccsöntött bokáikat a Monster High babák
Kihívóan villogtatják fröccsöntött bokáikat a Monster High babák

Persze nem egészséges, ha hamis testképideált mutogatunk a gyerekeknek, erről valóban született egy sor kutatás és tanulmány, az pedig tény, hogy a Monster High babák testalkata hasonlít a Barbie babákéhoz. De akkor Vágó szerint vajon a Barbie oké, mert a szőke, kék szemű baba az úgynevezett klasszikus szépségideált (brrr) testesíti meg? Illetve felmerül a kérdés, hogy a lenti képen látható kétfejű baba láttán majd a gyerekek szeretnének majd növeszteni másik fejet, tessék mondani?

A hamis testkép ígérete - tiltsák be azonnal! (Fotó: Tumblr)
A hamis testkép ígérete – tiltsák be azonnal! – fotó: Tumblr

Tény, hogy a Barbie babákat is sokat ostorozták, hogy egészségtelen testképet mutat a kicsiknek, de Vágó Sebestyénnek innen üzenem: VAN REMÉNY! A gyártó ugyanis a rengeteg kritikát hallva döntött, és most 57 év után változik meg a Barbie babák alakja. Tetszik látni, nem kellett betiltani, sós kútba vetni, csak neki kell menni a gyártónak, és ide a bökőt, hogy lesz Monster Highból is normál testalkatú, sőt divatos kifejezéssel élve akár plus size baba is.

Amíg ez megtörténik, addig tessék leszakadni a betiltós vonalról, nehogy még a végén kiskorú dílerek kapualjból árulják az illegalitásba vonult Monster High babákat a függőknek, akik hazafelé menet legott farkasember-bundát és vámpíragyarakat akarnak majd növeszteni, de ugyanakkor patakokban folyik a könnyük, mert rettegnek az újonnan szerzett játékoktól.

Rémisztő, bizarr, ortopéd - Vágó Sebestyén szerint
Rémisztő, bizarr, ortopéd – Vágó Sebestyén szerint

Tényleg, olyan szinten kabaréba illő javaslat ez, hogy ha mondjuk John Cleese vagy Eric Idle szájából hallanám, jóízűen tudnék nevetni rajta. Így azonban csak elképesztő szomorúságot érzek, hogy egy felnőtt férfi, pláne egy megválasztott politikus ilyen mértében tolja fullba a hülyeséget. Kedves Vágó Sebestyén, hadd tegyek fel pár kérdést! Közel egyidősek vagyunk, ezért félve érdeklődöm: a Tini Nindzsa Teknőcök okék? Hát mutánsok, szegénykéim, ennyiben talán illik rájuk az ortopéd testalkat – más kérdés, hogy ez a megfogalmazás mennyire lehet bántó, mondjuk annak, aki anorexiával küzd –, ráadásul a kétéltű brigantik tinédzserkoruk ellenére szúró-vágó fegyverekkel rohangásznak, és nem riadnak vissza az erőszak alkalmazásától sem! Kicsit meg is ijedtem, én ugyanis bevallom, hogy gyerekként játszottam ilyen játékfigurákkal, és most aggódva lépek ki az utcára, nehogy hirtelen le találjak szúrni valakit, vagy nehogy véletlenül egy pörgő rúgással beküldjem a fonódó villamos alá.

Meg aztán, mi a helyzet Piroska és a farkas meséjével, az oké? Mármint tetszik érteni, ott nettó állatkínzás történik, amennyiben nem elég, hogy a farkas hasát felvágják, de abba köveket varrnak be. Ez szerintem káros példát mutat a gyerekeknek, szóval a képviselői logika mentén, tiltsák be! Természetesen a “Süss fel nap” kezdetű gyerekdallal együtt, amiben szegény ludak a fagyhalál martalékává válnak.

Kihívó zombi-babáktól félti a gyerekeket egy képviselő

Na, eddig trollkodtam, és akkor most a tiszteletteljes javaslat: kedves Vágó Sebestyén, a szavak, amelyeket ön keres, a felvilágosítás és a kommunikáció. Mutatom, hogy csinálja ezt egy valódi szakértő, nem olyan, aki a lázálmait írásbeli kérdés formájában nyújtja be a miniszternek. Dr. Robyn Silverman a gyermekfejlődéssel foglalkozó specialista, illetve testképkérdésekben is illetékes szakember, aki saját weboldalán, a témával kapcsolatban leírta, milyen beszélgetés zajlott le közte és nem egészen 7 éves lánya között. Tessék figyelni:

 

– Anya, miért nem szereted a Monster High babákat?

– Azért, mert nem szeretem, hogy minden babának irreálisan vékony a teste, ami a valódi életben nem létezhet. Emellett nagyon extrém a sminkjük, és a ruhájuk sem helyénvaló, mert nagyon rövid és nagyon szűk. Jobban tetszene, ha jobban hasonlítanának az igazi lányokra, akik nem ugyanúgy néznek ki, akiknek egészséges testük van, és lehetnek soványabbak, vagy kövérebbek, bármilyen méretben – és az is jó lenne, ha nem néznének mindig mérgesen vagy gonoszul.

– Azért egy pozitív dolgot azért találtam a Monster High babákban. Sokszínűek!

– Igen, azt szeretem bennük. Mert az életben is egy csomó különböző ember van, nem igaz?

– Tudod, anya, igazad van. Ezeknek a Monster High babáknak olyan vékony lába van, ami igazából nem is lehetséges. Furán néznek ki, és túl nagy a lábuk, meg túl magas a cipőjük sarka is, ilyenben nem lehet járni. Sokkal jobb lenne, ha úgy néznének ki, mint az igazi lányok. Annak lenne értelme!

Ezt egy alig több mint hat és fél éves gyerek mondta. Kedves Vágó Sebestyén, javaslom dr. Silverman munkásságát tanulmányozni az ilyen érfalrepesztő ostobaságok írásbeli kérdezgetése helyett. A felszabaduló időben pedig talán olyan kérdésekkel kellene foglalkozni, mint hogy miért gondolják egyes kórházak, hogy a rántott répa megfelelő ellátás a gyógyulófélben lévő emberek számára, vagy hogy milyen helyzetben van a hazai oktatás. Ezekre kérjen választ inkább Balog Zoltántól, a játék babák betiltása helyett pedig talán a korrupció felszámolásával tessék inkább foglalatoskodni. Köszönöm a jövő generációi nevében is!

 Mit gondol erről egy magyar anya? Újságírónk, Kun Gabi véleménye: “Az én két nagy lányom – most 9 és 11 évesek – oda meg vissza voltak pár évvel ezelőtt a Monster High rajzfilmért, úgyhogy nagyjából minden jelentősebb ünnepre ilyen babát kértek ajándékba. Engem ezek a mániák egyáltalán nem zavarnak, mert tudom, hogy minden csoda három napig tart, ennek a fajta babának is csak két évig volt varázsa a lányok számára, mára már elfeledve fekszenek valamelyik dobozban. Nem látok különbséget a Monster High babák vagy egyéb, másfajta Barbie babák, játékok között, egyik sem okozott a személyiségfejlődésükben kárt, és mindegyiket egy idő után félredobják úgyis, hogy egy következő remek őrületbe vessék magukat. Az pedig, hogy pont vámpírokat és egyéb szörnyeket testesítenek meg, szerintem még jól is jött abban, hogy leküzdjék a szokásos gyermeki félelmeket az ágy alatti mumusokkal kapcsolatban.”

További cikkek játék babákról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top