Aktuális

Megnézheted Jimi Hendrix londoni lakását!

Holnaptól látogatható Jimi Hendrix egykori londoni otthona. A zenészt előbb fedezték fel Nagy-Britanniában, mint Amerikában.

2016. február 10-én megnyitja kapuit Jimi Hendrix egykori londoni lakása.

A Seattle-ből származó zenész 1966-ban érkezett a brit fővárosba, és azonnal a helyi zenészek kedvencévé vált – hamar barátságot kötött a kor legismertebb és legelismertebb gitárosával, a mai napig aktív Eric Claptonnal.

Hendrix egykori barátnője, Kathy Eckingham visszaemlékezése szerint “Jimit kicsit sokkolta, hogy a városban kevés volt az étterem, és hogy az ételek minősége sem volt a legjobb”. Ennek ellenére jól érezte magát, és összeverbuvált egy zenekart is.

Ezt:

Hendrix renovált lakása a Händel & Hendrix in London múzeum részét képezi, amelyet a két évszázad különbséggel egymás szomszédságában élt zenész emlékének szenteltek.

Az 1759-ben elhunyt Georg Friedrich Händel német zeneszerző egy, a brit főváros Mayfair kerületében lévő, 18. századi épületben élt 36 éven át, valamivel több mint kétszáz évvel később pedig a szomszédban bérelt lakást Hendrix és Etchingham – melyet piros szőnyeggel borítottak és türkizkék függönyökkel aggattak tele.

Hendrix barátnője, Kathy Etchingham - Fotó: MTI/AP/Matt Dunham
Hendrix barátnője, Kathy Etchingham – fotó: MTI/AP/Matt Dunham

Beköltözésekor Hendrix nem sokat tudott Händel munkásságáról, de hamarosan megvette lemezen a zeneszerző Messiás című oratóriumát – a bakelit pedig bekerült a Bob Dylan és Beatles albumokat is felsorakoztató gyűjteményébe.
Etchingham szerint a mayfairi lakás volt az első otthonuk, amelyet nem kellett másokkal megosztaniuk, és amelyre úgy tekintettek, mint egy “búvóhelyre a világ elől”.
Hendrix egyébként tisztázatlan körülmények között, feltehetőleg kábítószer- és alkoholtúladagolásban halt meg egy londoni hotelben 1970. szeptember 18-án. 27 éves volt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top