Aktuális

A Zika-vírus a katolikus egyházat is próbára teszi

A Zika-vírus nem csupán orvosi, de etikai problémákat is felvet azáltal, hogy az egyedüli védekezés ellene a teherbe esés megakadályozása, azaz a fogamzásgátlás.

A katolikus egyház álláspontja világos a fogamzásgátlással kapcsolatban: semmilyen körülmények között nem tartotta eddig elfogadhatónak. Felfogásuk szerint a gyerek Isten ajándéka.

Pont a “legkatolikusabb” kontinenst sújtja a baj

Most viszont az erősen katolikus Dél-Amerika egyes kormányai arra buzdítják a nőket a fertőzött területeken, hogy inkább ne essenek teherbe, amíg nem találnak a kutatók megoldást a helyzetre. Hogy egészen pontosan mit értenek ez alatt, azt nem fejtették ki. Tartózkodjanak a házaspárok a szextől a következő 1-2 évben? Vagy alkalmazzák a “hőmérőzős módszert”, aminek a hatékonysága kb. 25%-os? Vagy ezentúl, tekintettel a vírus veszélyességére, olyan módszerekhez is folyamodhatnak, amit a vallásuk tilt?

A Zika-vírus által sújtott országokat többnyire hívő katolikusok lakják
A Zika-vírus által sújtott országokat többnyire hívő katolikusok lakják

A katolikusok is megosztottak a kérdésben

Van pap, aki leszegett fejjel nem vesz tudomást a valóságról, és azt mondja, a fogamzásgátlás minden körülmények között bűn. Mások némiképpen józanabbul úgy vélik, senki életének nem lehet célja a felesleges szenvedés és mártíromság, ha az el is kerülhető, és a vaskalapos hozzáállás elriaszthatja a híveket.

A CNN megpróbálta megszólaltatni az ügyben a Dél-Amerikai Püspöki Kart, de ők elzárkóztak a választól. Az egyház hivatalosan eddig nem nyilatkozott, és a pápához közeli körök szerint nem is biztos, hogy határozottan állást fog foglalni a kérdésben. Az is tény viszont, hogy sok katolikus eddig sem követte az egyház útmutatását a fogamzásgátlást illetően.

Forrás: cnn.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top