Aktuális

Meghalt Kőrösi Zoltán

53 éves korában váratlanul meghalt Kőrösi Zoltán író, forgatókönyvíró, szerkesztő, dramaturg.

Kőrösi Zoltán évtizedekig volt a Magyar Rádió munkatársa, volt a litera.hu irodalmi portál főszerkesztője, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Legutóbbi regénye, a Szívlekvár 2014-ben jelent meg. Halálát szívinfarktus okozta.

Kőrösi Zoltán 1987-ben diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán Budapesten. Tizenhét évig dolgozott a Magyar Rádióban, először az irodalmi szerkesztőség vezetőjeként, majd a művészeti részleg főszerkesztőjeként. Megkapta a József Attila-díjat.

A rádiós évek alatt dramaturgként és szerkesztőként is dolgozott. Részt vett a Linda című tévéfilmsorozat második szériájának megírásában. Első novellája, a Hazafelé, 1992-ben jelent meg, elnyerte a Magyar Napló című irodalmi hetilap Örkény István-novellapályázatát. Ebben az évben jelent meg első kötete, Felrombolás címmel, ezt azóta évente új művek követték.

Imádta a focit, írt is róla sokat
Imádta a focit, írt is róla sokat

Írásait lefordították olasz, héber, orosz, angol, német, francia és koreai nyelvre is.

Két évig a Litera internetes kulturális folyóirat főszerkesztője, később a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanára, 2010-től a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke volt. Kőrösi sokat írt a labdarúgásról, az íróválogatott tagja volt.

Utolsó regényét, az Ítéletidőt a napokban fejezte be. A szerzőt a Jelenkor Kiadó saját halottjának tekinti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top