Aktuális

7 dolog, amit nem tudtál Frida Kahlóról

Frida Kahlo a legismertebb latin-amerikai művész, a huszadik század egyik legfontosabb mexikói művészete.

Frida találkozott Pablo Picassóval és barátja volt az orosz forradalmár, Trockij, és a költő Pablo Neruda. Élete legalább annyira olyan mozgalmas volt, mint művészete. Nézzük, mi az, amit nem biztos, hogy tudtál Frida Kahlóról:

  • Frida apai nagyszülei Magyarországról települtek át Németországba.
  • Frida Kahlo hatéves volt, amikor gyermekbénulás miatt a jobb lába deformálódott. Hogy ezt leplezze, szívesen járt tehuana népviseletbe, hosszú mexikói szoknyába. A tehuák
    matriarchális társadalomban éltek, a mexikói hagyományok erősen hatottak művészetére.
  • Orvosnak készült, egy neves iskolájába járt, ahol több ezer diákból alig negyvenen voltak a lányok.
  • Férjének, Diego Riverának rendszeresen voltak házasságon kívüli viszonyai. Frida szíve akkor tört össze végleg, amikor kiderült, hogy férje a húgával, Cristinával kezdett viszonyt. Később már Frida sem volt hűséges férjéhez. Szeretője lett a magyar származású fotós, Muray Miklós, a német műgyűjtő Heinz Berggruen, az orosz Lev Trockij és Chavela Vargas énekesnő is.
  • Frida szerint nyomasztó volt Európa, de a Amerikában sem érezte otthon magát. Mexikó volt az otthona.
  • Első önálló mexikói kiállítására ágyban fekve, egy gyönyörű mexikói tehuana ruhában érkezett. Nem önszántából választotta ezt a módot, lábamputációja miatt kényszerült
    erre.
  • Frida Kahlo volt az első festő, aki a női testet, a nőiességet és szexualitást úgy vitte vászonra, ahogyan csak egy nő élhette át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top