Aktuális

Menekült gyerekeket is dolgoztatott gyáraiban a H&M és a Next

A két legnagyobb brit márka, a Next és a H&M törökországi gyáraiban Szíriából menekült gyerekeket foglalkoztattak. A nemzetközi jog tiltja a 12 évesnél fiatalabbak dolgoztatását.

Mindkét ruhagyártó óriás elismerte, hogy törökországi gyáraikban gyermekkorú munkaerőt alkalmaztak, és megkezdték a szükséges vizsgálatokat a vállalatok valamennyi részlegénél.

Törökország az egyik legnagyobb ruhagyártó ország Kína, Kambodzsa és Banglades mellett, ahol olyan ismert cégek dolgoztatnak a H&M-en és a Nexten kívül, mint a Marks&Spencer, a Burberry vagy az Asos.

Szíriai menekült gyerekeket is dolgoztattak a Next és a H&M törökországi gyáraiban

2011 óta Törökország fogadta be a legtöbb Szíriából érkezett menekültet, akinek száma eléri a 2,5 milliót. Jelenleg több százezer szíriai menekült dolgozik minimálbérért (havi 1400 török líra, cca. 125 ezer forint) az országban. A munkavállalók között bizony jócskán akadnak gyerekek is, akiket farmokon vagy gyárakban foglalkoztatnak annak ellenére, hogy a nemzetközi jog tiltja a 12 évesnél fiatalabb gyermekek dolgoztatását.

Az eset kapcsán a H&M és a Next is jelezte, minden szükséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a gyáraikban foglalkoztatott menekült gyerekeket visszairányítsák az iskolapadokba, de a szülőket is segíteni szeretnék.

Forrás: Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top